• Početna>
  • Vesti>

Mijačić: Aljbin Kurti ne prihvata obaveze Kosova iz 2013, želi da istorija počinje od njega

Foto: Kosovo online

Evropski predlog od 27. februara ove godine, koji se izvorno zove “Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije”, premijer Kosova Aljbin Kurti u svojim izjavama naziva “osnovnim sporazumom”, a koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35 Dragiša Mijačić smatra da Kurti namerno koristi tu igru reči, jer želi da istorija počinje od njega i od onoga u čemu je on sudelovao, a to su dogovori iz ove godine.

“Moje mišljenje je da ga Kurti naziva ‘osnovnim sporazumom’ zato što donekle ne prihvata prethodno preuzete obaveze i hoće da poruči da je za njega ovaj sporazum osnovni, odnosno, prvi u nizu koji on treba da realizuje ne prihvatajući one obaveze iz Briselskog sporazuma 2013. i 2015, i iz tehničkih sporazuma koje su preuzete od srane kosovske vlade u ranijem periodu”, kaže  Mijačić za Kosovo onlajn.

On dodaje da se naziv “osnovni sporazum” može čuti i u evropskim diplomatskim krugovima, koje se ne bave konkretno odnosom Srbije i Kosova, jer ga, kako kaže, povezuju sa Osnovnim sporazumom dve Nemačke sa kraja sedamdesetih.

“To je jedna igra reči zato što je ovaj sporazum iz februara i marta meseca napravljen po ugledu na sporazum dve Nemačke koji se, takođe, zove Osnovni sporazum. Tako da u nekim diplomatskim krugovima koji se ne bave toliko tematikom dijaloga između Beograda i Prištine, može da se čuje da i oni nazivaju to osnovnim sporazumom imajući u vidu da je on jako sličan tom sporazumi između dve Nemačke iz 70-ih godina”, naveo je Mijačić.

Međutim, on smatra i da Kurti želi da istorija počinje od njega i od onoga u čemu je on sudelovao, a to je sporazum postignut u Briselu iz februara ove godine. Taj sporazum, prema oceni Mijačića, podrazumeva puno ustupaka Beograda koji idu u prilog Prištini i “prijaju Kurtijevom uhu”, zbog čega ga Kurti smatra za polaznu osnovu svega što će da usledi.

“Sa druge strane, budimo iskreni, ovaj sporazum daje velike koncesije od strane Srbije – da prihvata međunarodni subjektivitet Kosova, prihvata da Kosovo može da se učlanjuje u međunarodne organizacije, zaista daje veliku širinu kada je u pitanju odnos Srbije sa Kosovom. Tako da to negde prija njegovom uhu, i otuda ga on naziva osnovnim ili baznim za sve što će dalje da uslediti”, zaključio je Mijačić.

Comments

Pročitaj još