• Početna>
  • Vesti>

Usvojen zaključak o Kosovu na Samitu EU, lideri pozivaju na sprovođenje sporazuma

Foto: RTS, print screen

U Briselu završen dvodnevni samit Evropskog saveta, na kojem se razgovaralo o Ukrajini, sukobima između Izraela i Hamasa i dijalogu Beograda i Prištine. Usvojen zaključak lidera EU o KiM, u kojem se, između ostalog, Beograd i Priština pozivaju na deeskalaciju i sprovođenje sporazuma, što uključuje i formiranje ZSO. Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel kaže da je na Samitu istaknuto da je, pored implementacije, neophodno da se dve strane vrate za pregovarački sto.

Beograd i Priština moraju da nastave sa stalnim naporima za deeskalaciju, kao i da obezbede održavanje novih izbora na severu Kosova što je pre moguće, uz aktivno učešće kosovskih Srba, navodi se u zaključcima Evropskog saveta usvojenim danas na Samitu u Briselu i dodaje da će neuspeh u smirivanju tenzija imati posledice.

U dokumentu se navodi da Evropski savet žali zbog nedostatka implementacije Sporazuma obeju strana na putu normalizacije i njegovog Aneksa za implementaciju, kao i drugih sporazuma postignutih u dijalogu uz posredovanje EU, koji vodi visoki predstavnik i podržava specijalni izaslanik EU.

“Evropski savet poziva Kosovo i Srbiju da ih sprovedu, bez odlaganja ili preduslova. Ovo uključuje osnivanje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom. Normalizacija odnosa je suštinski uslov na evropskom putu obe strane i obe rizikuju da izgube važne prilike u nedostatku napretka”, navodi se u dokumentu.

Ističe se i da je Evropski savet zabrinut zbog bezbednosne situacije na severu Kosova i najoštrije osuđuje nasilni napad na Kosovsku policiju 24. septembra 2023.

“Evropska unija očekuje da počinioci budu uhapšeni i brzo privedeni pravdi i da Srbija u potpunosti sarađuje i preduzme sve neophodne korake u tom pogledu”, navodi se u zaključcima.

Naglašeno je i da će Evropska unija nastaviti da blisko sarađuje sa Zapadnim Balkanom i da podržava reformske napore zemalja tog regiona na njihovim evropskim putevima.

Mišel: Važno da se Beograd i Priština vrate za pregovarački sto

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je, na pres-konferenciji nakon završetka Samita, rekao da je na Samitu istaknuto da je važno da se lideri dve strane vrate za sto i da se ranije dogovoreni Sporazumi implementiraju.

Podsetio je da su juče održani odvojeni sastanci sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i da je veoma važno da dođe do normalizacije odnosa.

“Istakli smo važnost toga. Na sastancima je istaknuta važnost da se lideri vrate za sto, da se sporazumi implementiraju”, rekao je Mišel.

Na pitanje novinara o detaljima jučerašnjih sastanaka, Mišel je rekao da je liderima objašnjeno šta se očekuje od njih, a to je da se sprovedu dogovoreni sporazumi.

“Pre svega da se formira Zajednica opština sa srpskom većinom, pod dva da se primeni sporazum o pečatima. Najvažnije je da se sporazumi implementiraju. To ćemo proveravati, biće posledica i ako se ne implementiraju i ako se implementiraju”, rekao je Mišel.

Kada se radi o današnjem samitu, Mišel je rekao da su teme bile Gaza, Ukrajina, migracije, Južni Kavkaz.

Comments

Pročitaj još