• Početna>
  • Vesti>

Drugi dan Samita EU u Briselu – očekuje se usvajanje zaključaka o KiM

Foto: Tanjug

U sedištu Evropske unije u toku je drugi dan Samita EU. Iako u razgovorima o KiM nije došlo do bitnijeg pomaka, očekuje se da će na kraju ovog dana biti usvojeni i zaključci lidera EU o dijalogu Beograda i Prištine. Goruće teme pred čelnicima EU Bliski istok i rat Izraela i Hamasa, ali i poruke da pomoć Ukrajini nije u drugom planu.

Jučerašnji dan Samita bio je rezervisan za razgovore u koje su bili uključeni predstavnici beograda i Prištine i tri lidera, tri najveće zemlje Evropske unije, i drugi evropski čelnici. Uprkos prisustvu na najvišem političkom nivou nije došlo do pomaka i do nekog bitnijeg napretka u razgovorima.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel najavio je da će se danas, drugog dana samita Evropskog saveta razgovarati o dijalogu Beograda i Prištine.

“Imali smo dva sastanka sa Vučićem i Kurtijem. Podržavamo normalizaciju i deeskalaciju”, rekao je Mišel na konferenciji za novinare održanoj zajedno sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Na pitanje albanskih novinara da li će se preduzimati mere protiv Beograda zbog dešavanja u Banjskoj 24. septembra fon der Lajen je rekla da je istraga još uvek u toku.

“Istraga je u toku, kada se završi odlučićemo da li da donosimo mere i kakve”, rekla je ona.

Drugog dana samita, kako je ranije najavljeno,trebalo da se razgovara i o situaciji u Ukrajini kao i u Izraelu i Pojasu Gaze.

Comments

Pročitaj još