• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM i Srpska lista povodom pljačke crkve u Osojanu: Svedočimo sistemskom urušavanju srpskog postojanja na KiM

Foto: Kancelarija za KiM

Noćas oko dva časa iza ponoći opljačkana je Crkva Svetog Arhangela Gavrila u srpskom povratničkom selu Osojane, u opštini Istok.

Iz Kancelarije za KiM kažu da posebno zabrinjava da do ovog napada dolazi nakon protivpravnog proterivanja igumana manastira Devine vode, kao i prekopavanja srpskih grobalja i kostiju u Kosovskoj Mitrovici, te sve ukazuje da je reč o sistemskom pokušaju zatiranja i skrnavljenja svega srpskog na prostoru Kosova i Metohije.

Dodaju da je crkva obijena primetio je jutros oko sedam časova lokalni sveštenik, a pljačku su zabeležile i kamere na kojima se vide maskirana lica kako ulaze u crkvu i da je stanovnike ovog metohijskog sela veoma uznemirila ova vest, posebno jer su kao povratnici česta meta napada.

“U periodu teške krize i sve neizvesnijeg života za Srbe na prostoru Kosova i Metohije, umesto smirivanju tenzija, svedočimo pokušaju sistemskog urušavanja srpskog postojanja na KiM. Sramno je da se u srcu Evrope suočavamo sa proterivanjem sveštenika, prekopavanjem srpskog groblja i srpskih kostiju, kao i napadima na vernike i objekte Srpske pravoslavne crkve” navodi se u saopštenju Kancelarije.

Iz Kancelarije zaključuju da sve ovo govori da je prištinski režim direktan saučesnik, a međunarodna zajednica nemi posmatrač u pokušaju tihog proterivanja Srba sa pragova njihovih domova, jer se ništa ne preduzima kako bi se ova zlodela sprečila.

I u Srpskoj listi smatraju da je posredi sistemsko proterivanje Srba i zatiranje srpskog postojanja na Kosovu i Metohiji pod režimom Aljbina Kurtija.

“Na udaru esktremista se nalaze naši građani, naše zdravstvene ustanove, a kao što je uvek bilo, sudbinu srpskog naroda deli i naša Srpska Pravoslavna Crkva. Nakon stigmatiziranja naših manastira na najružniji način, progona monaha, skrnavljenja i prekopavanja srpskog pravoslavnog groblja rano jutros u metohijskom selu Osojanu, u opštini Istok obijena je crkva Svetog Arhangela Gavrila. Ovaj sramni čin, je još jedan u nizu pokazatelja stanja ljudskih i verskih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, pod režimom Aljbina Kurtija, ali i odnos koji nadležne lokalne i međunarodne institucije pokazuju po pitanju poštovanja svojih obaveza prema mandatima koji su im povereni” saopšteno je iz Srpske liste..

Iz Srpske liste pozivaju sve odgovorne da najhitnije uključe i otkriju počinioce napada na Srpsku Pravoslavnu Crkvu, i pozovu ih na odgovornost.

“Po pitanju odgovornosti to se odnosi kako na ovaj napad, tako i na preoravanje srpskog groblja u Kosovskoj Mitrovici kao i progon igumana manastira Devine vode” dodaje se u saopštenju.

Comments

Pročitaj još