Borelj: Jedino rešenje dijalog

Foto Tanjug

Visoki komesar EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da jedino rešenje može da se nađe kroz dijalog Beograda i Prištine.

On je rekao novinarima, nakon dolaska na samit Evropskog saveta, da će možda napustiti taj sastanak i vratiti se na sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

“Možda ću opet da napustim sastanak i sednem sa liderima Kosova i Srbije kako bi pokušali da nađemo rešenje u okviru dijaloga. Nema rešenja bez dijaloga radi normalizacije odnosa”, rekao je Borelj. On je dodao i da će fokus samita ES biti dešavanja u Ukrajini i na Bliskom Istoku.

Prvi deo sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa evropskim zvaničnicima u Briselu završen je nešto posle 15 sati, nakon čega je nastavljen sastanak sa šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Prvom delu sastanka prisustvovali su predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, kancelar Nemačke Olaf Šolc, predsednik Francuske Emanuel Makron i premijerka Italije Đorđa Meloni.

Prethodno evropski zvaničnici su razgovarali sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem koji je odmah po završetku sastanka otišao, bez davanja izjava novinarima.

Comments

Pročitaj još