Šefovi diplomatija EU u Luksemburgu o KiM

Foto: Evropska unija

Šefovi diplomatija EU na sastanku u Luksemburgu raspravljaće o situaciji na Kosovu i Metohiji posle sukoba u Banjskoj i najnovije posete diplomatskih izaslanika EU i SAD Beogradu i Prištini, najavljeno je u sedištu Evropske unije u Briselu. Odnosi Beograda i Prištine biće jedna od tema samita šefova država i vlada EU u četvrtak i petak u Briselu.

Glavna poruka debate šefova diplomatija biće da u sadašnjoj situaciji evropska perspektiva za Beograd i Prištinu nije moguća, izjavio je visoki zvaničnik EU uoči sastanka u Luksemburgu.

Najavio je da će visoki predstavnik Borelj i izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak izvestiti ministre o razgovorima obavljenim tokom vikenda u Beogradu i Prištini.

Prema njegovim rečima, u Luksemburgu na stolu neće biti konkretan predlog mogućih mera protiv Beograda, ali, kako je rekao, “posle nasilja na severu Kosova sve opcije su na stolu”.

Prema diplomatskim izvorima u Briselu, na ranijem internom sastanku u oktobru jedanaest zemalja članica je zatražilo uvođenja mera prema Srbiji, ako istraga o Banjskoj dokaže umešanost Beograda.

Ministri spoljnih poslova će u Luksemburgu raspravljati o situaciji na Bliskom istoku, Nagorno-Karabahu i o ratu u Ukrajini i odnosima sa Kinom i zemljama Centralne Azije.

Situacija na Kosovu biće jedna od tema samita lidera Evropske unije 26. i 27. oktobra, na kojem bi trebalo da budu usvojeni i zaključci o dijalogu Beograda i Prištine.

Comments

Pročitaj još