• Početna>
  • Vesti>

Eparhija raško-prizrenska najoštrije protestvuje zbog deportacije sa KiM igumana manastira Devina voda protosinđela Fotija

ERP


Protosinđel Fotije, višegodišnji iguman manastira Devina voda u opštini Zvečan, juče 20. oktobra, po hitnoj proceduri deportovan je sa Kosova i Metohije od strane Kosovske policije bez ikakvog obrazloženja.

Otac Fotije (svetovno ime Aleksandar Kostovski) rođen je 25.8.1981. godine u Skoplju. Nakon završene muzičke akademije u Sofiji (Boguarska) posvetio se monaškom životu. U Eparhiji raško-prizrenskoj SPC je od 2004. god. Do 2009. god. služio je pri u manastiru Sopoćani i u Gračanici, gde je proveo najviše vremena. Godine 2009. imenovan je za nastojatelja manastira Devina voda kod Zvečana, gde je od tada boravio neprekinuto punih 13. godina obavljajući svoje monaške dužnosti.
U skladu sa kosovskim zakonima, o. Fotije, kao državljanin Severne Makedonije koji je kao i druga sveštena lica naše Eparhije koja nemaju kosovska dokumenta aplicirao poslenjih pet godina svake godine za boravišnu dozvolu. Redovno je i bez ikakvih problema dobijao produženja boravišne dozvole, a pre desetak dana uspešno je položio i imigracioni test koji organizuje Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova. Za danas 20. oktobra imao je zakazan termin u Departmanu za strance i imigraciju u Prištini, gde je trebalo da dobije privremenu kosovsku ličnu kartu sa boravišnom dozvolom za narednih pet godina. O. Fotije kao i druga crkvena lica naše Eparhije koja apliciraju za kosovska dokumenta ovu proceduru prolaze uz koordinaciju monitoring tima OEBS-a, čiji su predstavnici bili prisutni u toku današnjeg događaja. O. Fotije je stalno nastanjen u manastiru Devina voda, iako prijavljenu adresu ima pri Eparhiji u Prizrenu, jer mu je svojevremeno saopšteno da ”sever Kosova nije u sistemu” i da ne može da aplicira za kosovska dokumenta sa svoje adrese na kojoj živi.
Kada je trebalo da podigne novu dozvolu sa ličnom kartom rečeno mu je bez obrazloženja da je njegov zahtev odbijen. Štaviše, iako je imao odobreno boravište od ranije sve do 11.11.2023. god. rečeno mu je da odmah mora da ide u pritvor i da će biti deportovan sa Kosova, kao i da su mu sve ranije aplikacije i dozvole boravka na Kosovu poništene i da će njegov dalji boravak na Kosovu biti nelegalan. U dokumentu koji mu je dostavljen citirani su članovi zakona koji se odnose na ”razloge nacionalne bezbednosti” bez navođenja bilo kakve krivične ili druge odgovornosti, jer o. Fotije nije imao nikakve probleme te vrste.

ERP

U krajnje neprijatnoj situaciji pritiska o. Fotije je bio prinuđen da potpiše dokumenta koja su mu predata (tekst o odbijanju zahteva i tekst o poništenju prava na dalji boravak). Dokumenti su mu dati na albanskom i posle su mu prevedeni. Posle toga je bio pretresen sa rukama na zidu i saopšteno mu je da ako želi da izbegne pritvor, posle čega bi svakako bio bez prava boravka, može odmah biti deportovan bez zvaničnog privođenja. Na molbu Eparhije pored predstavnika OEBS-a na lice mesta došao je i predstavnik EULEKS-a, koji je fotografisao dokumente, i pokušavao da dobije obrazloženje o pravim razlozima deportacije, ali mu je kao i o. Fotiju rečeno da se radi o ”razlozima nacionalne bezbnednosti” bez ikakvih detalja. Nakon što je praktično bio prinuđen da pristane na deportaciju, o. Fotiju je privremeno oduzet pasoš Republike S. Makedonije i mobilni telefon, a njegovo vozilo parkirano ispred zgrade je detaljno pretreseno, što je video i pomenuti predstavnik EULEKS-a. Posle toga o. Fotije je sproveden uz policijsku pratnju do granice sa Severnom Makedonijom gde su mu vraćeni pasoš i telefon. Ocu Fotiju je onemogućeno da ode do svog manastira i uzme svoje lične stvari i deportovan je praktično u roku od par sati nakon što mu je saopšteno da mu se ne odobrava dalji boravak na Kosovu.

Eparhija raško-prizrenska izražava najoštriji protest povodom ovog događaja bez presedana, u kome je dugogodišnji klirik Eparhije raško-prizrenske, koji na Kosovu boravi više od 13. godina bez ikakvog jasnog obrazloženja deportovan sa zabranom povratka na Kosovo u narednih 5 godina i sa poništenjem svih dosadašnjih dozvola za boravak.

Ovde je reč o brutalnom, proizvoljnom i vansudskom proterivanju crkvenog lica sa Kosova, čime mu je onemogućeno vršenje njegove crkvene misije, što je otvoreni primer kršenja ljudskih i verskih prava, posebno imajući u vidu zakon o verskim slobodama na Kosovu član 7A.3 u kome se kaže da ”neće postojati proizvoljna zabrana za ulazak na Kosovo ili boravak na Kosovu za sveštenike, kandidate i sveštenstvo, monahe, monahinje i posetioce”. Ovaj deo zakona se inače bavi određenim aspektima delovanja SPC na Kosovu.

Sličan primer pokušaja proterivanja jednog monaha desio se pre par godina i rešen je uspešno intervencijom Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova.

Eparhija raško-prizrenska će o ovom slučaju otvorenog progona na verskoj i nacionalnoj osnovi, uz otvoreno kršenje verskih prava, obavestiti zvanično EU, EULEKS, ambasadore zemalja Kvinte, ali i međunarodne organizacije koje se bave zaštitom verskih i ljudskih prava.

Ovim brutalnim aktom kosovske institucije su bez navođenja ikakvog konkretnog razloga onemogućili funkcionisanje jednog manastira u kome je o. Fotije služio i praktično započele otvoreni progon sveštenstva i monašta naše Crkve sa Kosova i Metohije, što je neprihvatljivo i višestruko pogoršava međunacionalnu i međuversku situaciju na prostorima Kosova i Metohije, navodi se u saopštenju Eparhije

Comments

Pročitaj još