• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija EU u Prištini potvrdila: Vizna liberalizacija za Kosovo stupa na snagu od 1. januara

Foto: KoSSev

Kancelarija Evropske unije na Kosovu, potvrdila je da će vizna liberalizacija za građane Kosova stupiti na snagu 1. januara 2024. godine.

U današnjem odgovoru Kallxo-u, Kancelarija EU je ovo nazvala istorijskim momentom u odnosima EU i Kosova.

„Liberalizacija viza za nosioce kosovskih pasoša stupiće na snagu 1. januara 2024. godine. To će omogućiti građanima Kosova da putuju kao turisti u EU bez viza 90 dana u periodu od 180 dana“ navodi se u odgovru Kallxo-u.

Najavili su i da osoblje EU na Kosovu učestvuje u informativnim aktivnostima u okviru kampanje za liberalizaciju viznog režima.

„Ovo je važan istorijski trenutak u odnosima EU i Kosova i važan korak na putu Kosova ka EU. EU na Kosovu pokrenula je kampanju ‘Istraži Evropu’, kako bi objasnila prednosti koje donosi vizna liberalizacija, ali i odgovornosti i ograničenja. Osoblje EU na Kosovu takođe učestvuje u informativnim aktivnostima u nekoliko gradova širom Kosova, u okviru vladine kampanje za liberalizaciju viza“, rekla je za Kallxo portparolka Kancelarije EU na Kosovu, Joana Lahana.

Pitanje viza za Kosovo bilo je deo diskusije ove nedelje zbog izjave predsednika Francuske Emanuela Makrona datom u utorak u Tirani.

Na osnovu zvaničnog prevoda izjave predsednika Makrona, mediji na Kosovu objavili su informaciju da je Francuska suspendovala vize za građane Kosova.

Comments

Pročitaj još