• Početna>
  • Vesti>

Guteres: Beograd i Priština da se uzdrže od jednostranih radnji

Foto: Tanjug

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres pozvao je Beograd i Prištinu da se uzdrže od preduzimanja jednostranih radnji koje bi mogle da dovedu do pojačanih tenzija i dalje eskalacije situacije.

Antonio Guteres je, u najnovijem šestomesečnom izveštaju o radu Unmika, koji se odnosi na period od 19. marta do 18. septembra, istakao da zabrinjava činjenica da strane nisu ostvarile značajan napredak u primeni Sporazuma na putu normalizacije i da tek treba da postignu saglasnost o redosledu odredbi njegovog aneksa.

Prema Guteresovim rečima, prethodnih šest meseci obeležili su stalni nesporazumi Beograda i Prištine, naročito povodom legitimiteta novoizabranih gradonačelnika kosovskih Albanaca u četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu KiM.

Bezbednosna situacija na terenu nastavila je da se pogoršava usled provokacija i pojačane retorike obe strane, što je dovelo do nasilnih sukoba u kojima su povređeni pripadnici kosovskih snaga, kao i civili i novinari.

Napetom okruženju doprineli su, tvrdi Guteres, protesti na severu Kosova, hapšenja kosovskih Srba, pritvaranje trojice kosovskih policajaca, novo raspoređivanje jedinica za specijalne operacije kosovske policije na severu Kosova, eksproprijacije zemljišta i više bezbednosnih incidenata.

Poziv na dijalog i implementaciju sporazuma

Kako je istakao, nedostatak napretka u dijalogu nosi rizik od daljih tenzija i moguće eskalacije na terenu.

“Pozivam strane da ponovo potvrde svoju istinsku posvećenost dijalogu uz posredovanje Evropske unije i da u potpunosti implementiraju sve do sada postignute sporazume”, naveo je Guteres u izveštaju.

Prema njegovim rečima, neophodno je pronaći rešenje za brzo održavanje prevremenih i inkluzivnih lokalnih izbora na severu KiM, uz učešće kosovskih Srba, kako bi se smirile napetosti i krenulo napred.

Osudio je napade na pripadnike međunarodne misije na terenu i upotrebu nasilja uopšte, navevši da su eskalacija napetosti i bezbednosni incidenti u maju i junu negativno uticali na proces dijaloga.

“Imperativ je da akcije političkih lidera budu vođene posvećenošću rešavanju problema svih ljudi na Kosovu. Dijalog ostaje jedini put za rešavanje svih otvorenih pitanja”, rekao je Guteres.

Poštovanje ljudskih prava

U izveštaju u kome su do detalja opisana sva dešavanja na KiM, Guteres je naveo da pozdravlja Deklaraciju o nestalim licima koju su Beograd i Priština usvojili 2. maja u dijalogu uz posredovanje Evropske unije i pozvao strane da preduzmu sve neophodne mere za sprovođenje njenih odredbi u dobroj veri.

Takođe, on je naveo da ohrabruje sve strane da sprovode mere koje štite i promovišu poštovanje ljudskih prava.

“Sprovođenje vladavine zakona, uključujući hapšenja, optužnice, pritvore i radnje u vezi sa imovinskim pravima, treba da se sprovode u strogom skladu sa pravnim okvirom Kosova i međunarodnim ljudskim pravima i standardima”, rekao je Guteres.

Naglasio je da su povećane napetosti nastavile da utiču na ionako krhko poverenje među zajednicama i između institucija i zajednica, čineći obnovljene napore za izgradnju poverenja i angažovanje među zajednicama odlučnim prioritetom Unmika.

Imovina manastira Visoki Dečani

Generalni sekretar UN je u izveštaju ponovio poziv vlastima u Prištini da primene odluku kosovskog ustavnog suda iz 2016. godine u vezi sa imovinom manastira Visoki Dečani, što bi signaliziralo značajnu posvećenost kosovske vlade da podržava vladavinu zakona i ustavni poredak i povećalo bi poverenje javnosti u njene institucije.

Kako je naveo, prioriteti Misije ostaju promovisanje bezbednosti, stabilnosti i poštovanja ljudskih prava na KiM i u regionu, kao i da u postizanju svojih ciljeva, Unmik nastavlja svoj konstruktivan angažman sa Prištinom i Beogradom, svim zajednicama na Kosovu i regionalnim i međunarodnim akterima. 

Sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj će izveštaj biti predstavljen održaće se u ponedeljak, 23. oktobra.

Comments

Pročitaj još