• Početna>
  • Vesti>

Petković: Kurti svakodnevnom zapaljivom retorikom napada Beograd i Srbe sa KiM, umesto da radi na deeskalaciji

Foto: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da se Beograd se zalaže za dijalog kao jedini put ka normalizaciji odnosa sa Prištinom i postizanju trajnog mira, ali da put ka smirivanju tenzija vodi preko Prištine koja mora da ispuni svoj deo obaveza i deeskalira situaciju na severu KiM, saopštila je Kancelarija za KiM Vlade RS.

“To podrazumeva da specijalne jedinice na severu pokrajine moraju da se povuku i da veću ulogu u zaštiti Srba preuzme misija Kfora, kao i da Priština što pre omogući nesmetano održavanje vanrednih izbora u četiri opštine na severu KiM što je jedan od ključnih zahteva i zemalja EU od 3. juna, a koji je nedavno uputila i Srpska lista.

Umesto toga, Aljbin Kurti svim administrativnim zamkama i zloupotrebama pokušava da odloži i izbegne održavanje izbora i time dodatno na vlasti zadrži svoje nelegitimne gradonačelnike u čisto srpskim sredinama, dok svoje specijalne policijske jedinice koristi kao oruđe za teror nad nedužnim srpskim narodom”, naveo je Petković.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je istakao da je višegodišnji teror Aljbina Kurtija nad Srbima na severu KiM koji se svakodnevno pojačava doveo do tragičnih događaja u Banjskoj 24. septembra koje Beograd ni na koji način niti je želeo niti je podržao, što je jasno više puta istakao i sam predsednik Aleksandar Vučić.

Beograd očekuje od međunarodnih predstavnika da uvide i spreče akcije kojima Kurti podriva mir na ovim prostorima i ruši sve sporazume postignute u dijalogu u Briselu, odbijajući pre svega da formira Zajednicu srpskih opština, onako kako je ona dogovorena još 2013. i 2015. godine. Umesto toga, Kurti svakodnevno svojim izjavama pokazuje da nema nameru da ispuni do sada preuzete obaveze i svakodnevnom zapaljivom retorikom napada Beograd i Srbe sa KiM, umesto da radi na deeskalaciji.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković primio je danas ambasadora Republike Francuske u Republici Srbiji, Nj.E. Pjera Košara kome je preneo jasan stav Beograda.

Comments

Pročitaj još