Vučić u Pekingu o Kosovu sa Sijem i Guteresom

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas u Pekingu da je imao izuzetno prijateljski razgovor sa kineskim predsednikom Si Đinpingom o svim važnim temama, piše RTS.

Vučić je novinarima u Pekingu rekao da su razgovarali o Kosovu, poštovanju međunarodno pravnih normi i onome kroz šta Srbija prolazi i o primeni dvostrukih standarda, nepoštovanju Povelje UN i Rezolucije 1244.

Vučić je izjavio da se u Pekingu susreo i sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i da su imali kratak razgovor.

“Video sam predsednika Putina i kratko smo razgovarali, vrlo kratko, nismo imali bilateralni susret”, rekao je Vučić. Kazao je novinarima da je primetio da predsednik Rusije, kako je rekao, “puca od samopouzdanja”. 

“Video sam da je imao važan i dug sastanak sa predsednikom Kine Sijem i premijerom Mađarske Orbanom. Razgovarao sam sa Orbanom oko predstojeće sednice Evropskog saveta i u vezi sa nekim drugim igrama koje se tu odigravaju i oko nas i oko nekih drugih stvari. Mislim da je bilo korisno”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je kratko razgovarao sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guteresom o situaciji na Kosovu i Metohiji kao i o predstojećoj sednici Saveta bezbednosti UN.

“Razgovarao sam sa njim kratko o KiM, budući da nismo bili sami, da je sa nama bio i predsednik Kenije Vilijam Ruto, razgovarali smo o situaciji u Gazi, na Bliskom istoku”, rekao je Vučić i dodao da situacija na Bliskom istoku komplikuje sve, uključujući i cenu nafte.

Predsednik Srbije izjavio je da je imao veoma važan razgovor sa predsednikom Kenije Vilijamom Rutom i izrazio očekivanje da ta zemlja neće priznati nezavisno Kosovo.

“To je zbog velikog uticaja gospodina Pacolija i njihove namere da objave kako će Kenija da prizna nezavisno Kosovo. I verujem da se to neće dogoditi”, rekao je Vučić i dodao da uskoro očekuje da predsednik Kenije poseti našu zemlju.

Kurti je hteo trikom da nas natera da priznamo Kosovo, nismo naseli

Predsednik Vučić izjavio je, povodom medijskih napisa da je kosovski premijer Aljbin Kurti nudio predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić u Tirani papire na potpisivanje, da je u pitanju Kurtijev trik. Kako je rekao novinarima, Kurti svaki put donosi neki papir koji niko ne želi da potpiše.

“On vam kaže ‘doneo sam vam da potpišete deklaraciju o miru’ i vi smatrate u tom trenutku da je on doneo nešto lepo da potpišete zato što se tu koristi reč ‘mir’. Samo zaboravlja svakome da kaže da deklaraciju o miru mogu da potpišu samo suverene i nezavisne države. Dakle, onog sekunda kada biste potpisali, vi ste priznali nezavisno Kosovo”, istakao je Vučić. Kako je rekao, to je sitnica o kojoj niko ne vodi računa.

“Srećom, mi moramo da vodimo računa o tome i eksperti nam pomažu u poslu koji obavljamo, pa se to ne dešava. To su ti trikovi. On vam kaže ‘deklaracija o miru’, a ljudi misle da je to uopštena frazeologija koja se tiče mira”, naveo je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbija nije protiv mira, za razliku od samog Kurtija. 

O sednici SB UN

Na sednicu Saveta bezbednosti UN o KiM ići će Ana Brnabić, Ivica Dačić ili ja, videćemo od situacije, rekao je predsednik Vučić i dodao da će 23. oktobra biti i samit ministara spoljnih poslova Evropske unije.

Važno je što će Kina biti čvrsto uz Srbiju u teškim međunarodnim okolnostima, čeka nas sednica SB UN o KiM, tako da je podrška stalne članice Saveta bezbednosti od vitalnog značaja, poručio je ministar Ivica Dačić.

Comments

Pročitaj još