• Početna>
  • Vesti>

Dom kultrure “Gračanica”: „Manastir Gračanica na razglednicama i fotografijama 1878-2021. godine“

Arhiv Kosova i Metohije, Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština organizuju  promociju fotomonografije „Manastir Gračanica na razglednicama i fotografijama 1878-2021. godine“, autora Marka Markovića.

Fotomonografiju čini 310 razglednica i fotografija manastira Gračanica nastalih u periodu od 1878. do 2021. godine, na njima se može videti život, stanje, promene i mnoge znamenite ličnosti koje su posetile manastir Gračanicu.

”Razglednica poslata iz Gračanice svojevrsni je posrednik između ljudi koji su bliski, kojih se setimo na mestu gde progovara celokupna nacionalna istorija, koje posredno podsećamo na zavet davno dat, koji nas obavezuje i koji treba ispuniti”, zapisao je u recenziji knjige, akademik Ljubodrag Dimić.

Predgovor knjizi napisao je jeromonah Isidor (Jagodić), zamenik rektora Srpske pravoslavne Bogoslovije Sv. Ćirila i Metodija u Prizrenu koji je istakao „Želeći da Gračanicu ponesu sa sobom, znani i neznani su je slikali i fotografisali, a to čine i danas“.

“Ovom fotomografijom se otvara izdavačka edicija Baština kojim se u okviru arhiva osvetljava bogato kulturno-istorijsko nasleđe na Kosovu i Metohiji i ukazuje na njenu permanentnu ugroženost”, istakli su organizatori.

Na promociji će govoriti: Marko Marković, istoričar i direktor Arhiva Kosova i Metohije, Nemanja Dimitrijević istoričar i Jeromonah Isidor (Jagodić), zamenik rektora Srpske pravoslavne Bogoslovije Sv. Ćirila i Metodija u Prizrenu.

Promocija će biti održana 18. oktobra 2023. godine u 19 časova u Galeriji Doma kulture „Gračanica“.

Pokrovitelji izložbe su: Ministarstvo kulture Republike Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju uz nesebičnu podršku Eparhije raško-prizrenske.

Comments

Pročitaj još