• Početna>
  • Vesti>

Stanovnici Banjske više od dve nedelje nakon sukoba: Ni među sobom ne pričamo o tome

Foto: Radio Mitrovica sever

Ulice Banjske, više od dve nedelje nakon sukoba i dalje su nesvakidašnje tihe.

Prolaznici su malobrojni, ćutljivi i dalje neraspoloženi i nespremni da govore o dešavanjima od 24. septembra. kada su u sukobu Kosovske policije i grupe Srba, poginuli jedna policajac i trojica Srba.

U neformalnom razgovoru, kažu da ni sada ne znaju šta se tačno desilo i reklo bi se da ne žele ni da se prisećaju tog dana.

“Čovek se boji svega o čemu ne zna ništa, što mu je nepoznato… Ni među sobom ne pričamo o tome” kažu i prekidaju svaki naš pokušaj da ih nagovorimo da podele sa novinarima svoja sećanja.

Živost se osetila samo u vreme završetka nastave u školi “Banović Strahinja” zahvaljujući zdravom i neokrnjenom duhu najmlađih meštana.

Ulice Banjske danas izgledaju nešto drugačije u odnosu na onaj 27. septembar, kada su novinari prvi put nakon sukoba pušteni da uđu u naselje i vide kakve posledice je on ostavio.

Kamiona koji su stajali kod mosta na ulazu u naselje, više nema, a nema ni vozila specijalnih jedinica Kosovske policije. Tamo gde su bili oni, sada je parkirano policijsko vozilo sa policajcima naoružanim dugim cevima. Do manastira poviše naselja, policije nema. Samo je ispred manastirske kapije parkirano vozilo redovne policije, sa više policajaca. Kada su primetili novinarske ekipe, sklonili su se i preparkirali vozilo, odbijajući da budu fotografisani.

Nema zaustavljanja niti ikakvog legiimisanja.

U više navrata, kroz naselje su prošla vozila poljskog Kfora.

Područje oko manastira sada je očišćeno, a unutar dvorišta čuju se radnici koji nastavljaju radove na crkvenoj fasadi.

Prodavnice rade, kao i par kafanica u samom centru naselja.

Tiha je Banjska….

Comments

Pročitaj još