• Početna>
  • Vesti>

Specijalne jedinice Kosovske policije na putevima na području opštine Zvečan; skretanje ka Banjskoj blokirano; vraćeno vozilo hitne pomoć

Foto: Radio Mitrovica sever, skretanje ka Banjskoj na Balabanu

Nakon što je Kosovska policija saopštila da je noćas na području sela Banjska došlo do napada na jedinice Kosovske policije pri čemu je jedan policajac izgubio život, ovog prepodneva na području opštine Zvečan, primetno je pojačano prisustvo jedinica specijalne policije. Prilazi Banjskoj su blokirani čak i za vozila Hitne pomoći. Kosovska policija je u popodnevnim satima saopštila da su sukobi sa “teškim naoružanjem i vojnom opremom” naoružanim “kriminalnim grupama” nastavljeni i da je jedan napadač ubijen.

Administrativni prelazi Jarinje i Brnjak su “iz bezbednosnih razloga” zatvoreni za saobraćaj, takođe je potvrđeno iz policije.

Kako javlja naš reporter, vozila specijalne jedinice policije, od ranih sati su stacionirana na Balabanu, na skretanju ka naselju Banjska. Saobraćaj ka samom naselju, kao i iz suprotnog pravca u potpunosti je obustavljen.

Pripadnika specijalne jedinice ima i na raskrsnici u Rudaru i na magistralnom putu Priština – Raška, na potezu između sela Grabovac i Srbovac.

Kako javljaju slušaoci Radija Kosovska Mitrovica, specijalna policija raspoređena je i na području opštine Leposavić.

Vozilo specijalne kosovske policije stacionirano je na početku ulice Kralja Petra Prvog u Severnoj Mitrovici, kod NIS-ove pumpe, a specijalci naoružani dugim cevima nadgledaju situaciju.

Vozila Euleksa patroliraju putevima na području opštine Zvečan.

Iz Kfora je saopšteno da prate situaciju i da su spremni da reaguju ako bude potrebno

Jedno vozilo hitne pomoći Doma zdravlja Zvečan krenulo je danas ka Banjskoj kako bi ukazali pomoć pacijentu, ali nije im dozvoljeno da prođu ni na Balabanu, niti na Šaren kamenu.

“Naše vozilo krenulo je po pozivu ali su najpre zaustavljeni kod Balabana i nije im dozvoljeno da prođu. Probali su preko Žerovnice, na Šaren kamen, ali i tamo su odmah zaustavljeni i vraćeni” potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica dr Ivan Vasić, direktor Doma zdravlja Zvečan.

U međuvremenu je stiglo još vozila specijalne policije, koji su raspoređeni na Balabanu i jedno vozilo hitne pomoći Euleksa koje je otišlo ka Banjskoj, a jedno vozilo je došlo u pratnji policije i stoji na samoj raskrsnici, javio je reporter Radija Kosovska Mitrovica.

Iz obližnjih šuma u ataru sela Banjska, tokom dana sporadično se čula pucnjava, javljaju novinarske ekipe sa lica mesta.

Kosovska policija saopštila je jutros da je jedan policajac ubijen je, a da su dva ranjena u selu Banjska u opštini Zvečan, u napadu koji se dogodio noćas u 2 i 34h.

Iz policije navode da je put najpre blokiran kamionima bez registarskih oznaka, a da je na policiju koja je pristigla otvorena vatra iz različitog oružja.

Nakon prispeća povređenih u bolnicu u južnom delu Mitrovice, lekari su kod jednog policajca konstatovali smrt, a dvojici je ukazana pomoć, nakon čega im se stanje stabilizovalo.

Kosovski premijer i predsednica Aljbin Kurti i Vjosa Osmani, optužili su Srbiju da stoji iza ovog napada.

Napad na policiju osudili su predstavnici EU – Žozep Borelji Miroslav Lajčak, ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer, ambasador Nemačke Jorn Rode, francuski ambasador Olivije Gero, šef OEBS-a na Kosovu Majkl Devenport, specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica UNMIK-a, Karolin Zijade, kao i Eparhija raško-prizrenska.

Očekuje se u toku dana obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vest se ažurira…..

Comments

Pročitaj još