• Početna>
  • Vesti>

Vladika Ilarion: Bez očekivanja znakova i senzacija, tražimo ljubav Božiju

Foto: Radio Goraždevac

Vladika Ilarion, vikarni episkop patrijarha srpskog Porfirija, služio je danas liturgiju u Pećkoj Patrijaršiji u prisustvu paroha Pećkog Dragana Radovanovića, sestrinstva manastira i vernog naroda. Vladikina poruka naglašava potrebu za dubokom verom i ljubavlju prema Bogu, bez očekivanja znakova ili senzacija.

U svom pripovedanju, vladika Ilarion je podvukao važnost traženja Božje ljubavi kao putokaza ka večnom životu. Istakao je primer Isusa Hrista, koji je oprostio čak i onima koji su mu činili najgore, citirajući reči: „Oprosti im, Oče, ne znaju šta čine.“ Vladika Ilarion poziva vernike da se ugledaju na Svetog apostola Petra, koji je odgovorio na takvu ljubav i krenuo za Gospodom, ostavljajući potrebu za znakovima i logikom.

„Ljubav je putokaz u večni život, ljubav koju je Hristos pokazao onda kada smo mu mi činili ono najgore a on nama ono najbolje. Kada je rekao “oprosti im oče, ne znaju šta čine”. Takva ljubav je dotakla srce Svetog apostola Petra i on je za tom ljubavlju krenuo. I zato je ostavio potrebu za bilo kakvim znamenjima, iza ostavio svoju logiku i krenuo, razapevši celo svoje biće, za Gospodom Hristom. Tako to i biva kada sve svoje predamo Gospodu Hristu, dobijamo mnogo više nego što smo mogli i da pretpostavimo“, rekao je u besedi vladika Ilarion.

Liturgija je podsetnik da vera i ljubav prema Bogu nadilaze senzacije i čuda, potičući vernike da otvore svoja srca Božjoj ljubavi. Vladikina poruka inspiriše vernike da hodaju putem spasenja, bez obzira na izazove, vodeći se verom da će Gospod uvek prihvatiti one koji mu se iskreno obrate.

„Ako se razočaramo u sve, u sebe same, u ceo život, ako vidimo da na nama nema jednoga zdravog mesta na koje možemo da se oslonimo, ali u Gospoda Hrista nikada da se, ne daj Bože, razočaramo. Nikada da ne primimo pomisao da on nas neće da primi. Šta god da se desi, šta god da činimo uvek da imamo tu veru da će Gospod nas da primi ako svoje srce otvorimo ka njemu. Zato neka bismo hodili putem spasenja. Zato treba da idemo za njim nikad od njega ne odustajući. Kakav god vetar iskušenja, kakva god stihija da nas bije mi da znamo da smo njegovi, da smo njemu predali svoj život, da je on jedina naša nada, jedino ime koje mi bismo mogli da se spasemo i da činimo po reči njegovoj. I ako naša logika govori suprotno tome, i ako nismo videli nikakvo znamenje, nikakvo čudo, nikakvu senzaciju ali da otvorimo srce svoje za ljubav prema njemu, da pustimo njegovu ljubav u nas. Onda će sve dobiti smisao, shvatićemo da to ima logike jer i onje sam izvor logike, on je živi logos a i onda ćemo videti znamenje“, rekao je vladika Ilarion.

Comments

Pročitaj još