• Početna>
  • Vesti>

Eparhija raško-prizrenska: Proizvoljna izjava Veslija Klarka, tvrdnje o oružiju u manastiru netačne

Foto: Radio Mitrovica sever

Najnovija izjava penzionisanog američkog generala Vesli Klarka data glasu Amerike u vezi nedavnih događaja na Severu Kosova duboko zabrinjava zbog netačne tvrdnje da je u manastiru Banjska navodno “bilo uskladišteno oružje”.

Eparhija je u svojim saopštenjima jasno prenela ono što je pronašla i Kosovska policija i Euleks. A to je da je u objektu koji je van manastirakog kompleksa i koji u trenutku najnovijih dešavanja iguman manastira i bratija nisu bili u stanju da kontrolišu, a u koji su naoružana lica 24. septembra samostalno ušla, kao i u dvorištu manastira, ostavljen jedan deo oružja i opreme prilikom njihovog povlačenja.

Nakon detaljnog pregleda manastira koji je obavila Kosovska policija i Euleks u prisustvu igumana Danila utvrđeno je da u samom manastiru nije bilo skladišteno nikakvo oružje jer je to suprotno duhovnoj ulozi Crkve koja se protivi svakom vidu nasilja, objavljeno je na sajtu Eparhije raško-prizrenske.

“Ova proizvoljan izjava penzionisanog američkog generala ne doprinosi izgradnji mira već podstiče širenje netačnih informacija i ugrožava objekte i imovinu Srpske Pravoslavne Crkve na Kosovu i Metohiji”, piše u saopštenju.

Srpska Pravoslavna Crkva na Kosovu i Metohiji ostaje vrlo odlučno u svom stavu da se protivi bilo kakvoj vrsti nasilja i sukoba i zato je među prvimaosudila nasilje koje se desilo toga dana na Severu Kosova i Metohije u okolini manastira Banjske. Crkva i ovom prilikom poziva na mir i bezbednost za sve građane.

Comments

Pročitaj još