• Početna>
  • Vesti>

SL javno osudila ponašanje Kurtija i Svečlje; pozivaju građane da ne nasedaju na provokacije

Nastavlja se praksa stigmatizacije Srba na severu i podsticanja međuetničke mržnje, saopšteno je danas iz Srpske liste.

Noćašnja eksplozija u Bošnjačkoj mahali i izjava kosovskog ministra unutrašnjih poslova Dželjalja Svečlje, prema mišljenju predstavnika Srpske liste, idu tome u prilog.

“Postalo je uobičajena pojava da se pre ikakve istrage i utvrđivanja činjenica Srbi okrivljuju za sve i svašta, i to od strane ljudi koji se nalaze na čelu kosovskih institucija, a koji su ujedno i bliski saradnici Aljbina Kurtija čime se nastavlja praksa stigmatizacije Srba na severu i podstiče međuetnička mržnja. Tako je nakon što se sinoć u naselju Bošnjačka mahala začula eksplozija, pre ikakve istrage i dokaza Dželal Svečla za ovaj događaj okrivio predsednika Vučića i nekakve kriminalne grupe, i to povezao sa neosnovanim hapšenjima trojice uglednih porodičnih Srba za navodne ratne zločine” stoji u saopštenju.

“Institucionalna represija režima Aljbina Kurtija se nakon neuspešnih pregovora u Briselu, a krivicom Aljbina Kurtija, i javnog zahteva generalnog sekretara NATO da se delovanje specijalnih jedinica na severu Kosova i Metohije koordiniše sa njima, svakoga dana pojačava” dodaju iz Srpske liste.

U saopštenju, Srpska lista osuđuje ovakvo ponašanje kosovskih zvaničnika, smatrajući da ono dodatno utiče na eskalaciju i ugrožava međuetničke odnose na Kosovu i Metohiji.

“Duže od dve godine Srbi na severu trpe represiju Kurtijevog režima, dok se predsednik Vučić i Srpska lista zalažu za mir. Dve godine uspeli smo da sačuvamo međuljudske odnose među Srbima i Albancima u Kosovskoj Mitrovici, ali očigledno to smeta Kurtijevom režimu koji želi da isceniranim i fingiranim događajima sebi podigne rejting na uštrbi mira i suživota građana” stoji u tekstu.

Pozivaju građane da ne nasedaju na provokacije.

“Pozivamo građane svih nacionalnosti da ne nasedaju na provokacije a Euleks da se direktno uključi u istrage, kako u vezi hapšenja naših sugrađana, tako i u vezi sinoćneg incidenta z Bošnjačkoj mahali i javnosti predstavi informacije kako bi se sprečilo da Kurti i njegovi poslušnici ugroze mir zarad svojih političkih rejtinga”.

Comments

Pročitaj još