• Početna>
  • Vesti>

Aleksandar Vučić na GS UN: Srbija neprestano čini ustupke, dijalog postaje monolog, ZSO još nije formirana

Foto RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govoriće danas na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Obraćanje predsednika Vučića počelo je u 17 sati po našem vremenu, odnosno u 11 sati po američkom.

U delegaciji sa predsednikom Vučićem su i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

Uoči obraćanja na Generalnoj skupštini, Vučić je rekao da ćemo pokazati da se držimo principa  i poštovanja međunarodnog prava.

“Ono šta ćemo mi da kažemo je da ćemo da se držimo principa, da se držimo poštovanja međunarodnog prava. Mi smo mala zemlja, nemamo za šta drugo da se uhvatimo. Nemamo ni nuklearne bojeve glave, ni nevidljive avione, ni nosače avione, ništa od toga nemamo i ne možemo po tom pitanju da se takmičimo sa velikima. Ali imamo želju da živimo na svojim ognjištima, na ognjištima naših dedova i pradedova i samo da budemo svoji na svome”, rekao je Vučić za RTS.

Vučić: Dižem glas u ime svih koji veruju u principe UN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da želi da podigne glas u ime Srbije, ali i u ime svih onih koji i 78. godina od osnivanja UN istinski i jednako veruju da su principi povelje UN jedina suštinska odbrana svetskog mira, prava na slobodu i samostalnost naroda i država, ali i zalog samog opstanka ljudske civilizacije.

On je na debati tokom zasedanja 78. Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku rekao da se tu obraća kao predstavnik slobodne i samostalne zemlje, koja se nalazi na putu priključenja EU, ali istovremeno nije spremna da pogazi svoja tradicionalna prijateljstva koja je vekovima gradila.

“Novi globalni talas ratova i nasilja koji udaraju na temelje međunarodne bezbednosti jeste bolna posledica, čiji uzrok leži u napuštanju Principa zacrtanih u Povelji UN. Svi koji govorimo u ovom domu, govorimo o svojim problemima, neretko se obračunavajući sa stvarnim i zamišljenim neprijateljem, udvarajući se sopstvenom javnom mnjenju, pričajući bajke iz budućnosti uz nedovoljno realnog sagledavanja stvari”, rekao je Vučić.

On je istakao da iako su svi čuli reči generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, malo ko ga je slušao, a da gotovo nijedan svetski dnevnik nije preneo njegove upozoravajuće reči.

“Uostalom, u eri dominacije socijalnih mreža, u kojoj je važno samo dobiti ‘lajk’ više, u eri u kojoj svakom kućnom ljubimcu se posvećuje više pažnje nego deci, nije ni čudo da ne razaznajemo opasnosti koje su pred nama”, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je istakao da ne može i nema pravo kao predsednik jedne “nevelike zemlje”, da govori o odnosima između velikih sila, da mu to nije posao, niti bi to umeo, ali da može I želi da govori o tome kako nepoštovanje međunarodnog javnog prava može da dovede do užasnih posledica.

“Pokušaj rasparčavanja moje zemlje, započet formalno 2008. jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova i Metohije još nije završen. Upravo gaženje Povelje UN u Slučaju Srbije bila je je jedna od vidljivih preteča brojnih problema sa kojima se danas svi suočavamo, a koji uveliko prevazilaze granice moje zemlje ili okvire regiona iz koga dolazim”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, od prethodne Generalne Skupštine UN Svet nije postao ni bolje, ni bezbednije mesto.

“Naprotiv. Globalni mir i stabilnost su i dalje akutno ugroženi. I dalje se suočavamo sa problemima energetske bezbednosti, finansijske nestabilnosti, kao i sigurnosti i poremećaja u lancima snabdevanja hranom i lekovima. Rešenja za mnoge probleme, ne samo da nismo pronašli, već su oni postali brojniji, a neki od njih još složeniji. Govorio sam i o tome kako ovde niko nikoga ne sluša i ne teži stvarnim dogovorima, a u međuvremenu smo počeli sve manje i da razgovaramo. Kao da su skoro svi, vodeći se isključivo sopstvenim interesima, zaglavljeni u svojim pozicijama, odustali od traženja kompromisnih rešenja”, rekao je Vučić.

Svi koji govorimo u ovoj organizaciji suočavamo se sa pitanjima kako izleda budućnost sveta, hoću da govorim o tome kako nepoštovanje međunarodnog prava ima užasne posledice, cepanje moje domovine pocelo 2008. i sa kršenjem Povelje UN na slučaju Srbije suočavamo se i danas, a svet nije postao bolje mesto, globalni mir izložen stalnoj pretnji. Podržao sam izlaganje predsednika SAD o poštovanju teritorijalnog integriteta i ljudskim pravima, ali gotovo sve zapadne zemlje prekršile Povelju UN i Rezoluciju 12 44, a bez odluke SB UN brutalno napadnuta suverena zemlja , a 2008 godine doneta protivzakonita odluka o secesiji dela Srbije”, rekao je Vučić.

Vučić o Kosovu: Srbija radi na očuvanju dijaloga sa Prištinom, ali stalno mora da čini ustupke i dijalog postaje monolog, ZSO još nije formirana

Vuči je rekao da u savremenom svetu pravila treba da važe za sve ili ćemo se razdeliti i upasti u sukobe i probleme, mir je postao zabranjena reč, ostalo su lažna načela.

“Kurtijeve akcije nasilja na Kosovu i Metohiji i proterivanje Srba se nastavljaju, ali sada nema poziva na humanitarnu akciju, Srbija pruža primer slobode svojom odlučnošću i hrabrošću.

Prioritet naše politike pristup EU, ali smo i za saradnju u regionu, zato smo pokrenuli i inicijativu Otvorenog Balkana”.

Predsednik je na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija imao niz bilateralnih susreta.

On je danas u Njujorku izjavio da je imao i nezvanične susrete sa predstavnima Sjedinjenih Američkih Država kojima je, kako kaže, izrekao i iskazao svoju ogromnu zabrinutost, pomalo i strah zbog mogućih budućih događaja na KiM.

“Imao sam i nezvanične susrete sa mnogim predstavnicima SAD, o tome ne želim javno da govorim i njima sam izrekao i iskazao svoju ogromnu zabrinutost, pomalo i strah zbog mogućih budućih događaja na KiM, jer sve ono i datume kako biraju, i sve što rade, i jezik koji koriste, pretnje koje izgovaraju, hapšenja naših ljudi svakoga dana, čini mi se jasno i nedvosmilseno govori kakve su Kurtijeve namere. To je najvažnije, sve ove priče, manje-više”, rekao je Vučić novinarima u Njujorku.

Vučić je na pitanje Tanjuga kakav odjek očekuje nakon poruke za govornicom Generalne skupštine UN da oni koji su izvršili agresiju protiv Srbije danas drže pridike o teritorijalnom integritetu Ukrajine, pozvao političare zemalja koje su 1999. godine bombardovali Srbiju da mu objasne da je poslednji trenutak, ako uopšte postoji bilo kakva šansa, da od političara prošlosti postane političar budućnosti. “Da shvatim da ne treba da se osvrćem, i da one koji malo više i malo bolje slušaju dovedu tamo gde je potrebno”, rekao je Vučić. Predsednik Srbije je rekao da na poruku portparola EU Petera Stana da Zajednica srpskih opština treba da bude formirana što pre može samo da kaže – dobro jutro Kolumbo.

Na konstataciju da je njegov govor u debati na Generalnoj skupštini UN prevazišao lokal, odnosno da njegove reči nisu bile upućene samo lokalnoj javnosti, Vučić je rekao da je zato i govorio na stranom jeziku, da neko lakše to pročita i da ne mora posebno to da prevodi.

Comments

Pročitaj još