• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM: Na školi „Sveti Sava“ u Klokotu grafiti „UČK“ i poruka mržnje

Foto: Kancelarija za Kim

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju saopšteno je večeras da su na Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Klokotu, ispisani grafiti „UČK“ i poruka mržnje.

„Ispisivanje poruka mržnje na Osnovnoj školi ‘Sveti Sava’ u Klokotu koju pohađa više od 70-oro dece, još jedna je zabrinjavajuća potvrda da je mržnja prema svemu srpskom, čak i deci, ideološka osnova politike Aljbina Kurtija, i da je opasnost od nekontrolisane destabilizacije i eskalacije nasilja sveprisutna na Kosovu i Metohiji“, navodi se u saopštenju.

Ovaj čin u Kancelariji vide kao ozbiljnu pretnju.

„Da grafiti koji slave terorističku organizaciju UČK i poruke ‘F**k Serbia’ na školi nisu puki čin huliganizma, već ozbiljna pretnja, govori nam i činjenica da su u napadima albanskih ekstremista ove godine u dva navrata rane od vatrenog oružja zadobila srpska deca, što su i javnost i pravosuđe u Prištini tretirali gotovo kao najobičniji prekršaj“, ističu.

Iz Kancelarije pitaju ako se oni koji pucaju na srpsku decu tretiraju kao počinioci saobraćajnih prekršaja, od čega imaju da zaziru oni koji sejući strah među srpskom decom zapravo žele da nateraju njihove roditelje na odlazak sa Kosova i Metohije.

„Kurtijevo odbijanje dijaloga i nespremnost da na Kosovu i Metohiji omogući uslove za normalan život srpskom narodu jeste implicitan poziv svakom albanskom nasilniku i ekstremisti da se ustremi na komšije druge nacije i vere, jer nasilje i ekstremizam su, u Kurtijevom poimanju sveta, očigledno pozitivne vrednosti, što je bez zadrške i javno potvrdio izrekavši da će Srbi da ‘pate i plate’.“

Prema evidenciji Kancelarije za KiM, ovo je 128. etnički motivisan incident usmeren protiv Srba na Kosovu i Metohiji od početka ove godine, i: „Jasna poruka da Priština ne namerava da učini ništa kako bi se situacija na terenu koliko-toliko normalizovala i Srbima omogućilo da žive bez strepnje i straha“.

Comments

Pročitaj još