• Početna>
  • Vesti>

Borelj u ime EU: Obe strane rizikuju da izgube priliku za napredak na evropskom putu

Foto: Tanjug

Evropska unija izražava zabrinutost što Beograd i Priština ne sprovode svoje obaveze koje proizilaze iz Sporazuma o putu normalizacije i njegovom Aneksu za implementaciju, koji su strane dogovorile ranije ove godine, a koje su za njih obavezujuće i igraju ulogu na evropskom putu strana, poručuje se u saopštenju koje je izdao šef evropske diplomatije Žozep Borelj u ime svih država članica EU.

Oni u saopštenju traže od strana da se angažuju konstruktivno i u dobroj veri, što podrazumeva početak primene dogovora na osnovu Predloga EU.

To znači početak implementacije na osnovu Predloga EU bez daljeg odlaganja, što takođe uključuje obavezu obe strane da u potpunosti sprovode sve prethodne sporazume o dijalogu. Rad na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom treba da počne bez daljeg odlaganja ili preduslova.

EU podseća strane na njihovu odgovornost da poštuju princip poverljivosti u dijalogu, koji je ključna komponenta svakog politički osetljivog pregovaračkog procesa. Podjednako je zabrinuta zbog izostanka napretka obe strane u deeskalaciji tenzija na severu Kosova.

Uprkos uzastopnim pozivima EU i drugih međunarodnih partnera, do sada preduzeti koraci i dalje su nedovoljni, a bezbednosna situacija na severu ostaje napeta.

U ovom kontekstu, potezi Kosova – uključujući eksproprijaciju zemljišta na severu Kosova, naloga za iseljenje, telekomunikaciju i korišćenje specijalnih policijskih snaga za policijske dužnosti u zajednici – nisu u skladu sa vladavinom zakona i rizikuju da doprinesu daljem rastu tenzija.

Blokiranje Energetske mape puta od strane Srbije, kao i drugi pokušaji koji nisu u skladu sa Sporazumom na putu normalizacije i njegovim aneksom, u suprotnosti su duhu procesa dijaloga.

Zahtevi koje je visoki predstavnik Žozep Borelj izneo u izjavi u ime EU od 3. juna ostaju u potpunosti validni. Reverzibilne mere koje je EU preduzela ostaju na snazi, uključujući suspenziju sastanaka na visokom nivou sa Kosovom. EU je spremna da ukine ove mere u slučaju napretka u ispunjavanju postojećih zahteva, ili da proceni dalje mere prema obe strane, ako bude potrebno.

EU podseća na važnost brzog održavanja vanrednih lokalnih izbora na severu Kosova kako bi se smanjile tenzije. Neophodno je najbrže rešenje da se omogući raspisivanje izbora. Ohrabrujemo kosovske Srbe da se u potpunosti angažuju u izbornom procesu i javno iznesu svoje bezuslovno učešće.

U izjavi se EU izražava puna podrška naporima visokog predstavnika Žozepa Borela kao i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka u procesu dijaloga i podseća strane da evropski put i Kosova i Srbije ide kroz Dijalog uz posredovanje EU i kroz normalizaciju njihovih odnosa.

Zaključuje se da obe strane rizikuju da izgube prilike za napredak na svojim evropskim putevima.

Comments

Pročitaj još