• Početna>
  • Vesti>

Vučić u Skoplju: Konstruktivna rasprava na samitu Brdo-Brioni, probleme smo ostavili za četvrtak u Briselu

Foto: RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je novinarima u Skoplju da je bila vrlo korektna i konstruktivna rasprava na samitu Brdo-Brioni. Govorilo se najviše o odnosu regiona Zapadni Balkan prema EU i o tome šta bismo sve mogli da tražimo.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Skoplju, da su se trudili na tom skupu da pronađu zajednički imenitelj i razgovarali o evropskoj budućnosti, kao i da je bila konstruktivna rasprava. “Kod nekih je nešto veći entuzijazam, kod nekih malo manji. U svakom slučaju u vrlo korektnoj i konstruktivnoj raspravi je protekao današnji dan. Nije bilo velikih svađa i tuča, pošto smo mi i Priština ostavili naše probleme za četvrtak i Brisel”, rekao je Vučić. Danas se više govorilo o odnosu samog regiona ZB prema EU, nego o bilo čemu drugom, dodao je predsednik Vučić.

Očekujem da će sastanci u Briselu biti teški
Predsednik Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara o tome šta očekuje na sastancima u Briselu po pitanju KiM, rekao da očekuje da će sastanci biti teški, jer prema njegovim rečima, nijedan nije bio lak.

“To nije zato što razgovaramo sa Aljbinom Kurtijem, već zato što razgovaramo sa predstavnicima Brisela, za koje znate da šta god oni rekli, uvek će da podržavaju nezavisnost Kosova na jedan ili drugi način”, istakao je Vučić.

Članstvo zemalja sa Zapadnog Balkana u EU do 2030. su lepe želje, ali ko sam ja da rušim optimizam i ambicije nekih drugih, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, to je bio korektan sastanak.

“Dobro je da čujete šta drugi misle. Razgovarali smo o ekonomskim prilikama, cena nafta raste, nije bila ovako visoka već godinu dana. Plašim se da će da nastavi da raste”, rekao je predsednik Srbije.

Dodaje da predstoji naporna nedelja. “Ako stignemo u Ljubljanu, ako ne za šest-sedam dana za Njujork, gde će biti zanimljivih tema”, rekao je Vučić.

Danas se više govorilo o odnosu samog regiona Zapadngo Balkana prema EU, nego o bilo čemu drugom, dodao je predsednik Vučić.

“Šta je to što bismo mogli da tražimo od različitih roming inicijativa prema celoj Evropi do uspostavljanja ‘zelenih linija’ do zajedničkog tržišta, do onoga, kako piše u samoj deklaraciji – što je ranije moguće da se postane članica EU, odnosno da se dobije članstvo najkasnije do 2030. godine. To su po mom mišljenju lepe želje, ali ko sam ja da rušim optimizam kod nekih drugih i da umanjujem ambiciju nekih drugih, tako da je moje bilo da prihvatim – super ako tako bude, a da li će da bude, nisam siguran”, naveo je Vučić.

Istakao je da je sastanak svakako bio korektan i dobar i da je uvek dobro da čujete šta drugi misle i da oni čuju šta vi mislite.

“Razgovrali smo i o ekonomskim prilikama i kako prevazilaziti probleme u narednom periodu”, rekao je Vučić. Podsetio je da cena nafte raste, i da nije bila ovako visoko godinu dana, i izrazio je bojazan da će nastaviti da raste, što će, kako je dodao ugroziti mnoge stvari u svim zemljama regiona i u celoj Evopi.

“Videćemo kako će stvari da se odvijaju”, naveo je Vučić i dodao da predstoji naporna nedelja.

“Odlazak, ako stignemo u Mađarsku, u Birsel svakako, ako stignemo u Ljubljanu. Ako ne, onda opet za šest ili sedam dana za Njujork na Generalnu skupštinu UN, gde ćemo imati mnogo sastanaka i gde će biti mnogo zanimljivih tema”, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije rekao je da će deo opozicije, koji je predao zahtev za raspisivanje izbora, do kraja meseca dobiti pisani i usmeni odgovor.

“O sankcijama odlučujemo mi sami kao suverena zemlja”

Predsednik Vučić izjavio je da po pitanju sankcija Srbija odlučuje sama kao suverena zemlja i da se po tome razlikuje od Prištine.

“Što se tiče sankcija, o sankcijama odlučujemo mi sami kao suverena zemlja i u tome se razlikujemo od Prištine, ne po pitanju Rusije, Ukrajine, ne znam čega već po pitanju toga ko jeste suverena zemlja, a ko to nije i nikada neće biti”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Skoplju.

Vučić je tako prokomentarisao izjavu premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija ze estonski medij Delfi koji je rekao da je “Srbiju nemoguće bez biča odvojiti od Rusije”.

“Za mene je interesantno kako neki ljudi smatraju da je moguće da imaju pravo da traže od nekih trećih da primenjuju bič prema jednoj suverenoj zemlji posebno kada narušavate povelju UN i narušavavate teritorijalni integritet jedne zemlje. Pošto je toliko snažan i toliko jak i određovao bi sudbinu svih naroda u Evropi, razume se i srpskog, ne znam samo što sam ne upotrebi taj bič pa pokaže kako će to da se obračuna sa bilo kim. Sramota je da neko ko sebe smatra liderom bilo čega, ma kako mislio o sebi visoko, da takav jezik i takav rečnik koristi”, zaključio je Vučić.

Predsednik Srbije izjavio je da danas u Skoplju nije bilo konkretnih odluka na samitu Brdo-Brioni, kao i da kada je Srbija u pitanju konkretnih odluka nema odavno.

U Skoplju se održava Samit lidera regiona u okviru 12.procesa Brdo – Brioni. To je još jedna u nizu inicijativa čiji je cilj podsticanje dijaloga i ubrzanje evropskih integracija Zapadnog Balkana.

Srbiju predstavlja predsednik Republike Aleksandar Vučić.

Comments

Pročitaj još