• Početna>
  • Vesti>

Obeleženo 90 godina hrama Svetog cara Uroša u Uroševcu; Tajić: Učinićemo sve da stvorimo uslove za povratak Srba

Foto: RTV Gračanica

Veliki broj vernika prisustvovao je , u Hramu Svetog cara Uroša u Uroševcu, liturgiji koju je, povodom gradske slave Usekovanje glave Svetog Jovana Preteče, služio vladika raško-prizrenski Teodosije.

„ Mi kao Božiji narod smo izabrani, pozvani da svedočimo istini i pravdi ovom svetu. Često stradamo i u novijem vremenu, i ovaj Hram je stradao, ali evo Bogu hvala obnavlja se, ne samo u fizičkom i materijalnom smislu već i u duhovnom smislu. Ovde se služi sveta liturgija ovde dolazimo u Hram vaskrsli, jer svetlost vaskrsenja daje nam veću radost nego što smo pre toga imali. Tako se i mi radujemo ovom Hramu koji slavi 90. godina od svog nastanka.

Oni koji ubijaju i ruše, pale Svetinje Božije nek se dobro zapitaju nad svojom sudbonom i budućnošću. Ne može se ratovati protiv Boga, crkve i svetinje. Niko nije gladan, žeden do te mera da se odrekne svojih predaka, očevine i dedovine, svoga Kosova i Metohije. Smrt Svetoga Jovana Proroka i Preteče sve nas obavezuje da imamo veru i sa verom da činimo dobra dela, i dobro će nam se vratiti. Nek je Blagosloven današnji dan, i da nikada u ovom Hramu i drugim svetinjama ne prestane da se pominje i slavi ime Božije, nagklasio je vladika Teodosije u besedi.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Borislav Tajić istakao je da će država Srbije učiniti sve da oni, koji žele da se vrate imaju za to uslove. On je izrazio nadu da će se i u Uroševcu stvoriti uslovi za povratak i normalan život i da neće biti teško biti Srbin i na ovim prostorima.

„Ovde smo danas da u ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju i direktora Kancelarije Petra Petkovića čestitam praznik građanima Uroševca, ujedno je to i prilika da se obeleži 90 godina hrama Svetog cara Uroša, koji ovde na ovom mestu u Uroševcu pamti najteže događaje koji su se ovde desili, ne samo pre i posle velikog rata, nego i nedavnoj prošlosti, kada je stanovništvo sa prostora opštine Uroševac napustilo opštinu, tada su stradale svetinje, Gornje i Donje Nerodimlje, sela Nekodin, Talinovac, Softović.

Postoji jedna potreba da posle svih tih vremena učinimo i stvorimo uslove za povratak, rezultirala su upravo malim brojem povratnika na ovim prostorima i pored velikih napora koji su se uložili, uslovi za povratak ovde nisi dozvoljavali da to bude i održiv povratak“ – podvukao je Tajić.

Okupljanje građana u ovolikom broju u samom Uroševcu dešava se po prvi put nakon rata, a sudeći po njihovim željama i očekivanjima, narednih godina biće ih sve sve većem broju.

Nakon liturgije usledio je kulturno-umetnički program, u kome su učestvovali KUD “Jovan Kojić” iz Vrbovca i nacionalni Ansambl “Venac” iz Prištine-Gračanice. Posle mnogo godina u Uroševcu se zapevala srpska pesma i igralo srpsko kolo.

Članovi Ansambla “Venac” i deca iz Vrbovca su danas pevala i igrala u Uroševcu, gde u samom gradu u parohijskom domu, živi jedino sveštenik Trajko sa svojom porodicom.

Comments

Pročitaj još