Vučić sutra u Skoplju na samitu Procesa Brdo-Brioni

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra u Republici Severnoj Makedoniji, gde će učestvovati na samitu Procesa Brdo-Brioni.

Samit će biti održan u Skoplju, najavljeno je iz pres službe predsednika Srbije.

Domaćin skupa biće predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, zajedno sa predsednicima zemalja inicijatora tog procesa Hrvatske i Slovenije, Zoranom Milanovićem i Natašom Pirc Musar.

Pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića, samitu će prisustvovati i predsednik Crne Gore Jakov Milatović, predsednik Albanije Bajram Begaj, članovi trojnog Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Denis Bećirović i Željka Cvijanović i predsednica privremenih institucija u Prištini Vjosa Osmani.

Tokom sutrašnjeg dana, predviđeno je plenarno zasedanje, nakon kojeg će uslediti pres konferencija domaćina samita i izjave zvaničnika, posle čega će se razgovori nastaviti na radnom ručku i bilateralnim sastancima.

Inicijatva Brdo-Brioni nastala je 2010. godine kada su tadašnji slovenački i hrvatski premijer Borut Pahor i Jadranka Kosor, nakon potpisivanja sporazuma o arbitraži između dve zemlje, želeli da daju primer liderima Zapadnog Balkana i podsticaj za rešavanje bilateralnih pitanja i povećanje tempa na putu integracije u EU. Od 2013. godine sastanci u okviru Procesa Brdo-Brioni se održavaju svake godine.

Comments

Pročitaj još