• Početna>
  • Vesti>

Tribina i izložba fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“

Dom kulture Gracanica

Povodom devedeset  godina od osvećenja Crkve u Uroševcu posvećene Svetom Caru Urošu (Nemanjiću) Dom kulture „Gračanica“, Arhiv Kosova i Metohije, Galerija umetnosti Priština i Eparhija raško-prizrenska organizuju tribinu i izložbu fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“.

Izložba  obuhvata grad Uroševac i hram kroz, gotovo, tri različite epohe: period pre, i tokom Velikog rata, vreme kraljevine Jugoslavije i period socijalističke izgradnje grada.

Na fotografijama i razglednicama prikazani su konkretni događaji, ličnosti, godine, „mali“ i „obični“ ljudi kao i objekti i spomenici. Pored kulturne, društvene i emotivne funkcije izložene fotografije podstiču svest o obnovi i čuvanju naših ugroženih  duhovnih i kulturnih  spomenika, kao i održanje uspomene na gradove i urbane celine u koja su do 1999. godine živeli Srbi, navodi se u saopštenju Doma kulture „Gračanica“.

Na tribini će govoriti: pozdravna reč episkop raško – prizrenski Teodosije, Nemanja Dimitrijević istoričar, Marko Marković direktor Arhiva Kosova i Metohije i doktor Nenad Milošević.

Izložba će biti otvorena u ponedeljak, 11. septembra u 20 časova.

Comments

Pročitaj još