• Početna>
  • Vesti>

U toku drugi upisni rok na Akademiji strukovnih studija kosovsko-metohijskoj

Foto: TV Most

Na Akademiji strukovnih studija kosovsko-metohijskoj u toku je drugi upisni rok koji traje do 12 septembra. Veliko je interesovanje budućih brusoša za neki od 10 studijskih programa na tri odseka akademije. Projektovan broj budžetskih mesta ove godine je 280, a pošto još nisu sva popunjena, biće i treći upisni rok.

Multimedijalna tehnologija, drumski saobraćaj, zaštita na radu, inženjerska informatika, finansijsko poslovanje studijski su programi koji su primamljivi svršenim srednjoškolcima, tako da su na Akademiji stukovnih studija Kosovsko-metohijskoj zadovoljni brojem upisanih studenata.

„U drugom ispitnom roku, prijemni ispit je polagalo i položilo 87 kandidata. U zbiru sa prvim upisnim rokom to je 207 kandidata, dok je naš projektovani broj za ovu školsku godinu 280 budžetskih studenata“, rekao je dr Milan Mišić, predsednik Akademije strukovnih studija kosovsko metohijske.

Prema njegovim rečima, trenutno je najveće interesovanje na odseku u Uroševcu za drumski i gradski saobraćaj i to je studijski program koji se uvek popuni u prvom upisnom roku.

„Što se tiče odseka Peć, Leposavić, tu je najveće interesovanje za spoljno trgovinsko i carinsko poslovanje. Tu još imamo slobodnih mesta i za treći upisni rok. U Zvečanu je, po pravilu, ravnopravna zastupljenost na mašinstvu, elektrotehnici i zaštiti od požara“, naveo je Mišić.

Ova, akreditovana, visokoobrazovna državna ustanova radi u tri odseka Zvečan i Peć i Uroševac u Leposaviću, a pored osnovnih strukovnih postoje i specijalističke i master studije.

„Prvi stepen je trogodišnje školovanje – osnovne strukovne studije, gde imamo akreditovanih 10 profila. Sledeći korak su specijalističke strukovne studije, one traju jednu školsku. Imamo akreditovana i četiri master strukovna profila – elektrotehnika, mašinstvo, ekonomija i drumski saobraćaj. Školovanje na master strukovnim studijama traje dve školske godine“, naveo je dr Milan Mišić.

Na Akademiji je ostalo još slobodnih mesta tako da će treći upisni rok biti od 24. do 29. septembra.

Comments

Pročitaj još