• Početna>
  • Vesti>

Momirović: U Briselu ću ponovo otvoriti pitanje blokade srpske robe na KiM

Foto: Tanjug

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović najavio je da će u Briselu ponovo otvoriti pitanje blokade srpske robe na KiM i izrazio očekivanje da će taj problem biti rešen vrlo brzo, pošto je to u interesu i srpskih i albanskih kompanija, kao i dugoročnog mira i stabilnosti.

Momirović je, na panelu ,, Srpsko američke veze”, rekao da će to biti tema razgovora u Briselu, gde će putovati u naredne dve, tri nedelje.On je podsetio da je protok srpske robe na KiM prekint oštrim rezom, i ocenio da se zbog toga problemi samo talože.

,,Narednih nedelja idem u Brisel da ponovo otvorim to pitanje, pisao sam Evropskoj komisiji, koja nas je podržala da je sve to neprihvatljivo, signalizirao sam problem i svim ministrima trgovine i pitao zašto stvari koje nas vezuju guramo u porciju problema koju ne možemo da rešimo”, rekao je Momirović i dodao da je nastojao da komunicira sa ljudima u privremenim prištinskim institucijama.

Stvar je fundamentalnih razlika u pogledu na promet srpske robe na Kosovo i Metohiju, između nas i albanskih političara, rekao je Momirović i podsetio da su srpski zvaničnici nekada razgovarali sa albanskim, kada su na čelu tih institucija bili i ratni zločinci, ali su se nalazila rešenja u interesu naših naroda.

Oni sada, kako kaže, imaju potpuno drugačiju orijentaciju – ne vide perspektivu u privatnom sektoru i ekonomskom prosperitetu.

,,Nalazimo se potpuno zaglavljeni, nadam se da ćemo u interesu naših ekonomija, srpskih i albanskih kompanija, dugoročnog mira i stablnosti, naći rešenje kojim ćemo ukinuti sva ograničenja”, rekao je Momirović i naglasio da Beograd zaista vidi ekskluzivnost u ekonomskom povezivanju.

Ocenio je kao loše to što je sada počeo trend stavljanja trgovinskih i ekonomskih tema na politički sto i podsetio da je čak i u vreme rata biznis funkcionisao između srpskih i albanskih privrednika.

Na žalost, već neko vreme naše kompanije ne mogu da prodaju svoje proizvode na KIM, što je jako loše za privredu, perspektivu i stvaranje novog ambijenta.Dodao je da su ograničenja i blokada srpske robe veoma loša stvar za privredu, ali i za perspektivu ekonomija i biznisa u regionu.

Comments

Pročitaj još