• Početna>
  • Vesti>

Petković: Jalovi i providni pokušaji Osmani da prikaže Srbiju kao destabilišući faktor na Zapadnom Balkanu

Foto: Tanjug

Jalovi su i providni pokušaji Vljose Osmani da pravljenjem neumesnih i veštačkih paralela između našeg regiona i situacije u Ukrajini prikaže Srbiju kao destabilišući faktor na Zapadnom Balkanu, jer odgovorna i mirotvoračka politika Beograda je upravo najsnažnija prepreka ostvarivanju piromanskih ambicija Aljbina Kurtija, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

“Jasno je da Kurti želi da postane balkanski ratni lider, kako bi najzad mogao da obuče maslinastu uniformu, umesto koje je u vreme oružanih sukoba na Kosovu i Metohiji nosio zatvorski komplet, ali niko ne želi da saučestvuje u njegovim planovima da destabilizuje region, niti želi da pomogne da se njegovi dečački ratnički i velikoalbanski snovi ostvare” navodi Petković u svom saopštenju.

Petković ističe da Srbija svakim svojim činom, kako na unutrašnjem tako i na međunarodnom planu, grčevito nastoji da mirnim sredstvima predupredi i neutrališe potencijalno pogubne posledice Kurtijeve politike raspirivanja mržnje i sukoba na Zapadnom Balkanu, i to je, kako se navodi, svima očigledno.

“Priština svakodnevnim demonstracijama sile, kršenjem ljudskih prava Srba, uzurpacijom zemljišta i zgrada na severu Kosova i Metohije, pa sad i blickrigom protiv ribolovaca na Gazivodama, želi da uvuče Srbiju u sukobe sa NATO, ali danas se nikome, osim Kurtiju i Vljosi Osmani, ne ratuje, i zato svaki histerični pokušaj da se Srbija ocrni neminovno će se vratiti kao politički bumerang ratnim huškačima iz Prištine” stoji u saopštenju.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petković navodi da umesto što neprestano sabotiraju proces normalizacije odnosa, između ostalog i nesuvislim klevetničkim napadima na Beograd, politički ekstremisti iz Prištine bi konačno morali da se upitaju kakvo dobro albanskom narodu na Kosovu i Metohiji donosi stalno podgrevanje ratne atmosfere i kakve će socijalne i ekonomske posledice zbog toga osećati obični ljudi koji samo žele da u miru grade lični i kolektivni prosperitet.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani danas je optužila Srbiju da ima destabilišući plan za Zapadni Balkan, sličan onom koji je, kako je rekla, Rusija sprovela u Ukrajini 2014. godine.

Comments

Pročitaj još