• Početna>
  • Vesti>

Lajčak, Sunjog i Barbano pozvali na opipljiv napredak u utvrđivanju sudbine nestalih

Foto: Tanjug

Povodom Međunarodnog dana nestalih lica, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, šef Kancelarije EU na Kosovu Tomáš Sunjog i šef Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEKS) Đovani Pjetro Barbano, pozvali su na opipljiv napredak u utvrđivanju sudbine 1.616 nestalih osoba, koje još nisu pronađene na Kosovu i potpuno priznanje prava porodica nestalih osoba da znaju istinu o sudbini svojih najmilijih.

„Zajedničku deklaraciju o nestalim licima su u maju 2023. podržali predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti. Kosovo i Srbija moraju da urade puno kako bi osigurali potpuno sprovođenje odgovarajućih obaveza u oblasti nestalih osoba i ojačali saradnju u identifikaciji mesta sahranjivanja i vršenju iskopavanja“, rekao je Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, Miroslav Lajčak. On je dodao da Deklaracija ima za cilj da podrži rad i napore Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) u olakšavanju saradnje strana u vezi sa nestalim osobama. Ona takođe predviđa uspostavljanje Zajedničke komisije kojom predsedava Evropska unija, a pod nadzorom je MKCK” navedeno je u saopštenju Kancelarije EU u Prištini.

Pružajući podršku porodicama koje još čekaju da saznaju šta se desilo njihovim najmilijima, Sunjog je istakao značaj obezbeđivanja da se čuje glas porodica nestalih osoba.

„Kako bi članove porodica stavila na čelo ove diskusije i podigla svest javnosti o ovom osetljivom pitanju, EU je finansirala uspešan projekat koji sprovodi Fond za humanitarno pravo Kosovo zajedno sa Kosovom 2.0, koji je takođe rezultovao javno dostupnim izveštajem koji je usredsređen na izazove u pronalaženju nestalih osoba. Pored toga, EU je takođe obezbedila niz kurseva obuke u cilju izgradnje kapaciteta osoblja Kosovskog instituta za sudsku medicinu, ključne institucije u rasvetljavanju sudbine nestalih osoba, i nabavila opremu neophodnu za njegov rad“ naveo je šef Kancelarije.

Brbano je na to dodao da stručnjaci ove misije nastavljaju da rade zajedno sa svojim kosovskim kolegama u Institutu za sudsku medicinu na utvrđivanju sudbine nestalih osoba nudeći ekspertizu i savete u identifikovanju neobeleženih grobnica i ekshumaciji i identifikaciji nestalih osoba.

„Od početka mandata EULEKS-a do danas, EULEKS je sproveo 746 operacija na terenu za lociranje nestalih osoba, uključujući 200 ekshumacija. Identifikovani su posmrtni ostaci 492 osobe, uključujući 339 nestalih. Ostajemo posvećeni nastavku ovog posla i pružanju odgovora porodicama nestalih osoba“ istakao je Barbano, a prenosi se u saopštenju.

Comments

Pročitaj još