• Početna>
  • Vesti>

U Gračanici održana manifestacija “Gračaničko prelo”

Foto: RTV Gračanica

Na platou ispred Opštine Gračanica otvoreno je “Gračaničko prelo”, čime zvanično počinje i obeležavanje dana opštine Gračanica koje će trajati do Male Gospojine 21-og septembra.

Nakon otvaranja manifestacije usledila je izložba domaće radinosti, tradicionalnih ručnih radova kao i izložba domaćih proizvođača.

Direktorka Turističke organizacije Gračanica Sandra Đokić pozvala je sve okupljene na platou ispred Opštine Gračanica da uživaju na ovoj prelepoj manifestaciji i istakla je da joj je velika čast da ova manifestacija od prošle godine se održava kada se i svečano otvaraju „Dani Opštine Gračanica“.

„Gračaničko prelo je manifestacija koja se u našoj opštini organizuje treći put i naš cilj je zapravo da sačuvamo tradiciju i običaje iz naših krajeva. Mi smo ovu manifestaciju započeli kao ideju da obeležimo

700 godina od postojanja manastira Gračanica, tako da smo je i te godine započeli i evo ove godine mogu da se pohvalim sa tim da je već postala međuopštinska organizacija, mi danas imamo udruženja iz naših opština iz regiona, opština Ranilug, turistička organizacija Novo Brdo, imamo gošću iz opštine Sokobanja, tako da se nadam da ćemo sledeće godine imati i neke goste iz drugih zemalja kako bi mogli da kažemo da je postala i međunarodnog karaktera. Mi smo ovde danas osim izložbe ručnih radova koje možete videti, izložili i predstavili tradiciju kroz vekove, jedan iložbeni štand gde naši posetioci mogu da vide ono što naše bake rade godinama u nazad, a isto tako prikazaćemo neke tradicionalne običaje koje se još uvek čuvaju u našim krajevima i za sve posetioce ketering na kašiku koja je pripremila hranu, tako da ćemo imati degustaciju tradicionalnih jela iz naše opštine“, rekla je direktorka Turističke organizacije Gračanica Sandra Đokić.

U okviru “Gračaničkog prela” Udruženje Avenija iz Lapljeg Sela postavili su  humanitarni prodajni štand za pomoć sugrađanki iz romske zajednice, samohranoj majci, koja živi u jako teškim uslovima bez osnovnih sredstava za život.

“Na štandu se nalaze, pored raznih kolača, paketića koje su pripremile članice Udruženja, i proizvodi koje su izradile učesnice koje su pohađale obuku šivenja, heklanja i pletenja, u okviru projekta ’’Impuls za novi početak’’. Sav prihod će ići našoj sugrađanki  iz romske zajednice, samohranoj majci, koja živi u jako teškim uslovima bez osnovnih sredstava za život”, rekla je članica Udruženja žena Avenija Ivana Vujović.

Goca Toskić Ničić, predsednica organizacije ketering “Na kašiku” rekla je da se Gračaničko prelo održava već treći put u Gračanici, predstavlja početak obeležavanja dana Opštine Gračanice, koji se završavaju za Malu Gospojinu, 21 septembra.

“Mi smo kao ketering udruženja žena koje je formirano isto koliko i traje Gračaničko prelo, dakle 3 godine. Mi predstavljamo tradicionalna kuvana jela sa ovih prostora inače se ketering zove ” Na kašiku”, tako da čuvamo tradiciju pretežno kuvanih jela. A ono što je ove godine drugačije ketering odnosno starije članice udruženja su prenosile svoje znanje na mlađe generacije, koje su bile zainteresovane da nauče nešto novo, bili smo im na usluzi da vide kako to mi radimo, šta i kako treba da rade da to bude uspešno. Mislim da je ovakva manifestacija jako bitna za nas gde se naravno družimo, viđamo, čujemo kako je u nekim drugim krajevima, jer nisu prisutni samo meštani Opštine Gračanice, već šire”, rekla je Goca Toskić Ničić, predsednica organizacije ketering “Na kašiku”.

“Gračaničko prelo”posetila je i predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić sa svojim saradnicima. Program koji je bio predviđen, kako bi zvanično bili otvoreni dani Opštine Gračanica zbog lošeg vremena je odloženo i biće održano narednih dana koji će trajati do praznika u narodu poznatom kao Mala Gospojina, odnosno do 21. septembra.

Comments

Pročitaj još