• Početna>
  • Vesti>

Proslava Velike Gospojine u Gračanici: Smisao našeg života je da služimo Bogu i rodu svome

Foto: Kim, printscreen

Liturgijom pred više stotina vernika u manastiru Gračanica svečano se danas obeležava hramovna slava Velika Gospojina. Liturgiju povodom manastirske i seoske slave služi vladika raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom i monaštvom.

Okupljen je veliki broj vernika, a pored njih liturgiji prisustvuje pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Miloš Terzić, kao i lokalni politički predstavnici.

Vladika raško-prizrenski Teodosije u besedi je istakao da je Milutin svoju poslednju zadužbinu, svoju najlepšu zadužbinu posvetio Uspenju presvete Bogorodice.

“Danas ste sabrani ovde zajedno prinosimo bogu molitvu da nas Gospod održi na putu Hristovom, da nam Gospod podari na prvom mestu veru, da verujući u njega dostižemo one ciljeve koji su Bogu mogući, naročito mi koji živimo na Kosovu i Metohiji i da nas Gospod osnaži da služimo njemu, jer smisao našeg života je služenje Bogu i rodu svome”.

“Danas imamo veliku radost i blagost da smo imali dva rukopoloženja za vreme svete liturgije, đakon Zoran Vujić iz Vrbovca je pre nekoliko nedelja rukopoložen za đakona, a evo danas je već postao sveštenik, ako Bog da on će primiti parohiju u Kosovskoj Kamenici. Kao drugo rukopoloženje Vuksan Kostić sada već đakon, svršeni bogoslov, obnovljene Bogoslovije i rekao bih da je on prva generacija one obnovljene Bogoslovije i evo sad je u činu đakona i ako Bog da služiće u starom Rasu u Novom Pazaru u crkvi svetog Nikole kao đakon. Obojici nek Gospod da kreposti i snage da opravdaju poziv Hristov i dostojno služe narodu, oni će nositi molitve za sve vas”, rekao je vladika Teodosije.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave praznik Uspenja presvete Bogorodice, jedan od najvećih hrišćanskih praznika posvećen Bogorodici koji je u narodu poznat kao Velika Gospojina.

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Miloš Terzić čestitao je hramovnu i seosku slavu Uspenje Presvete Bogorodice sveštenstvu Eparhije raško-prizrenske i meštanima Gračanice. Terzić naglašava da je Vlada Republike Srbije i Kancelarija za KiM uvek uz svoj narod na KiM.

“Nadam se da će nas iz godine u godinu biti sve više, a mi smo tu da ohrabrimo naš narod na KiM u borbi za srpsko Kosovo i Metohiju, jer ovaj narod predstavlja bedem odbrane srpskih nacionalnih interesa na ovim prostorima i srpskih nacionalnih vrednosti, tako da će nam budućnost sigurno biti mnogo lakša ako se držimo naše Srpske pravoslavne crkve, naše vere, tradicije, ako poštujemo našu duhovnost, jer SPC predstavlja temelj našeg nacionalnog identiteta ali i sidro i krst opstanka i ostanka srpskog naroda na KiM”.

“Izuzetno je važno da se sabiramo i okupljamo i da nastavimo borbu za našu državu, za naše svetinje i za naše Kosovo i Metohiju, što i činimo”, zaključio je Terzić.

Predsednica opštine Gračanica prof. dr Ljiljana Šubarić čestitala je svim vernicima i meštanima praznik Uspenja presvete Bogorodice odnosno Veliku Gospojinu i poželela je da im Bog da snage da ostanemo i opstanemo na ovim prostorima.

“Jutros nas je okupila sveta arhijerejska liturgija koja je služena u manastiru Gračanica u čast Uspenja presvete Bogorodice, Velike Gospojine ili kako mi kažemo u Gračanici Gospođindana, sabrali smo se da se pomolimo Bogu i Bogorodici da se moli za nas, da nas čuva od svakog zla”, rekla je predsednica Šubarić.

Kasnije danas, povodom obeležavanja praznika Uspenja Presvete Bogorodice ili Velike Gospojine Turistička organizacija Gračanica i Opština Gračanica organizovali su bogat program, svečano će započeti manifestacija “Gračaničko prelo” i dvadesetodnevni program obeležavanja “Dana Opštine Gračanica 2023.”Otvaranje će biti održano na platou ispred Opštine Gračanica.

Comments

Pročitaj još