• Početna>
  • Vesti>

Kosovsko ministarstvo objavilo administrativno uputstvo za peticiju za smenu gradonačelnika na severu

Ministarstvo administracije i lokalne samouprave Kosova objavilo je administrativno uputstvo koje omogućava podnošenje peticije građana za smenu gradonačelnika na severu.

Uputstvom je predviđeno da peticiju mora da podrži najmanje 20 odsto upisanih birača u opštini, kako bi se organizovalo glasanje o razrešenju gradonačelnika sa te funkcije. Rok za prikupljanje potpisa je 30 dana.

Administrativno uputstvo predviđa da svaki pojedinac ili grupa građana, sa pravom glasa, mogu da pokrenu inicijativu za razrešenje gradonačelnika, a kada to učine, potrebno je da odrede odgovorno lice koji će služiti kao “kontaktna tačka” i koje, pre početka sakupljanja potpisa, elektronski ili na fizički način, obaveštava o tome predsednika Skupštine opštine.

Predsednik Skupštine opštine ima rok od tri radna dana, nakon prijema obaveštenja, da obavesti odgovorno lice o broju registrovanih glasača u toj opštini, dostavi jedinstvenu listu za prikupljanje potpisa i o tome obavesti Ministarstvo. Ukoliko ne ispoštuje taj rok, to će učiniti resorno Ministarstvo u roku od dva radna dana.

Opština, ili Ministarstvo, od trenutka prihvatanja zahteva, traži od Centralne izborne komisije broj upisanih birača za određenu opštinu, na osnovu čega se izračunava minimalni broj od 20 odsto.

Rok za prikupljanje potpisa je 30 dana od dostavljanja potrebne dokumentacije. Potpisi se prikupljaju u fizičkom obliku, a kako bi prikupljanje bilo lakše, može se uspostaviti i elektronski registar potpisnika.

Prikupljeni potpisi se predaju predsedavajućem Skupštine opštine, koji je dužan da ih u roku od pet dana prosledi CIK-u, i o tome obavesti i građane i Ministarstvo.

Centralna izborna komisija, u skladu sa zakonom, overava listu potpisa o čemu, nakon provere, obaveštava predsedavajućeg Skupštine opštine i Ministarstvo sa završnom ocenom.

Ako se nakon provere, utvrde potpisi onih koji nisu upisani glasači u određenoj opštini, njihovi potpisi će biti nevažeći.

Ukoliko se utvrdi da peticiju nije podržalo najmanje 20 odsto od broja upisanih birača, građanskoj inicijativi se daje mogućnost da zahtev dopuni dodatnim potpisima u roku od deset dana.

Kada se utvrdi da zahtev podržava najmanje 20 odsto birača, organizuje se glasanje o razrešenju gradonačelnika sa te funkcije.

Administrativno uputstvo stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom listu.

Resorni ministar Eljbert Krasnići ranije je najavio da će uputstvo biti usvojeno do kraja ovog meseca.

Comments

Pročitaj još