• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM: Porodice otetih novinara, kolege i javnost, 25 godina čekaju pravdu

Foto: Radio Mitrovica sever

Otmičari novinara Radija Priština Đure Slavuja i Ranka Perenića do danas nisu identifikovani i kažnjeni, a porodice otetih novinara, kolege i cela javnost, 25 godina čekaju na istinu i pravdu, što predstavlja još jednu mrlju na obrazu onih koji su pozvani da se staraju o pravdi i vladavini prava u Pokrajini, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.   

Kancelarija podseća da se danas navršava dvadeset pet godina kako su na putu Orahovac-Velika Hoča oteti novinari Radija Priština Đuro Slavuj i Ranko Perenić, dok su bili na radnom zadatku i krenuli da izveštavaju o otetim monasima iz manastira Sveti Vrači u Zočištu.

Đuro Slavuj i Ranko Perenić oteti su zato što su radili svoj posao, ali pre svega zato što su Srbi, a njihova otmica trebalo je da pokaže preostalim Srbima u Orahovcu, ali i na celom Kosovu i Metohiji, kakva sudbina čeka srpski narod u pokrajini, ističe se u saopštenju Kancelarije.

Podseća se i da je spomen obeležje, postavljeno na putu Orahovac – Velika Hoča, na mestu gde su poslednji put viđeni Đuro Slavuj i Ranko Perenić, do sada rušeno osam puta. 

Kancelarija za KiM ukazuje da nisu rasvetljene ni druge otmice i ubistva novinara na Kosovu i Metohiji i podseća da je Ljubomir Knežević, novinar prištinskog Jedinstva i dopisnik Politike, otet 6. maja 1999. godine kod Vučitrna, da je Aleksandar Simović, novinar i prevodilac, nestao 21. avgusta 1999. godine u Prištini, a da je Marjan Melonaši, novinar srpske redakcije Radio Kosova, nestao 9. septembra 2000. godine u Prištini.

Momir Stokuća, fotoreporter, ubijen je 21. septembra 1999. godine u porodičnoj kući u centru Prištine, dok je Mile Buljević, radnik obezbeđenja u Televiziji Priština, kidnapovan juna 1999. godine ispred izbegličkog centra u Prištini.  

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ponovo poziva Euleks i sve nadležne međunarodne i lokalne institucije da obnove istragu i pronađu i procesuiraju počinioce ovog zločina, kao i počinioce ostalih nerasvetljenih zločina nad novinarima i srpskim narodom na Kosovu i Metohiji.

Ukazuje se da se, nažalost, novinari koji izveštavaju na srpskom jeziku na Kosovu i Metohiji, i danas suočavaju sa brojnim problemima u radu, pretnjama i opstrukcijama vlasti iz Prištine, kao i zabranama da obavljaju svoju profesiju na prostoru pokrajine.

Očekujemo da međunarodne institucije na KiM, shodno svom mandatu, pruže zaštitu novinarima i obezbede im bezbednost i civilizovane uslove za rad, navodi Kancelarija za KiM. 

Naglašava se da će Kancelarija za Kosovo i Metohiju nastaviti da u kontaktu sa svim centrima uticaja na Kosovu i Metohiji traži rasvetljavanje ovog i svih ostalih zločina i ukazuje na težak položaj srpskog naroda u pokrajini.

Comments

Pročitaj još