• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Svaki susret s Orbanom je izuzetan, današnji ima posebnu simboliku

Foto: Instagram, buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Karmelićanskom manastiru. Vučić se prethodno sastao sa predsednicom Mađarske Katalin Novak, a u popodnevnim satima očekuje ga bilateralni susret sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom razgovarao i o situaciji na Kosovu i Metohiji i ocenio da Mađarska odlično razume situaciju na KiM.

“Imaćemo razumevanje i bolje i veće nego pre 20, 25 godina i taj trend međusobnog razumevanja će se nastaviti, jer se ponašamo kao iskreni i bliski prijatelji”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje da li je tokom susreta koje je imao u Budimpešti bilo reči i o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Dodao je da srspki i mađarski narod osećaju bliskost na svakom mestu i na svakom koraku.

Aleksandar Vučić je na Instagram profilu “buducnostsrbijeav” naveo da je svaki susret sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom izuzetan, ali da današnji ima i posebnu simboliku.

“Danas je veliki mađarski praznik, Sveti Ištvan, čiji su život, poreklo i istorijska uloga u teškim vremenima vladavine trajno obeležili ove prostore i postavili temelje mađarske suverenosti, kao i regionalnih prilika. Zato je današnji susret poseban”, naglasio je predsednik Vučić.

Vučić se zahvalio Viktoru Orbanu na velikoj časti.

“Od srca čestitam Vama i bratskom narodu Mađarske ovaj veliki praznik”, naveo je predsednik Vučić.

Aleksandar Vučić je izjavio da je sa zvaničnicima Mađarske razgovarao o brojnim projektima, od izgradnje pruge Beograd-Budimpešta.

Srpski deo ćemo završiti na vreme ili pre vremena. Zamolio sam premijera Orbana da mađarska strana sa kineskim izvođačima ubrza taj deo na mađarskoj terotiriji da bismo za dve godine mogli da idemo Beograd-Budimpešta za dva sata i 40 minuta”, kazao je predsednik Vučić.

Razgovarali su, dodaje, i o smeštajnim kapacitetima za gas.

“Zahvalni smo mađarskoj vladi na svemu. Razgovarali smo i o mogućim opasnostima vezanim za energetsku bezbednost obeju zemalja i dogovorili se kako da politički reagujemo i suštinski zaštitimo interese obeju zemalja”, istakao je Vučić.

Predsednik je naveo da je jedna od važnih stvari bilo i Svetsko prvenstvo u atletici.

“Mađarska na fantastičan način gradi svoje sportske kapacitete i preuzimaju organizacije međunarodne i dovode ih u Budimpeštu, od vodenih sportova do mnogih drugih. Razmišljajući o Ekspu ponudili dodatnu saradnju sa Mađarskom. U širem master planu osim fudbalskog nacionalnog stadiona želimo da izgradimo onakav atletski stadion kakav smo videli juče“, naglasio je Vučić.

Tu, napominje, postoji problem kojim se bave i oko naših novih stadiona izgrađenih po UEFA standardima – ko će da ih održava i kako ćemo da obezbeđujemo veliki broj događaja na godišnjem nivou.

“Zato ćemo u narednim mesecima pronaći neku od najboljih svetskih kompanija koja to može da radi za nas i onoga što možemo da napravimo od sadržaja za naše ljude“, kazao je Vučić.

Naveo je da se to odnosi i na stadione u Leskovcu, Loznici, Kragujevcu, Zaječaru i drugim gradovima, kao i u Beogradu. Ne smemo to da ostavljamo lokalnim samoupravama, naveo je Vučić i istakao da ti stadioni moraju da se održavaju.

Zato je, dodaje, rekao da do “oktobra donesemo odluku da napravimo nešto što će da bude poput najvećeg sportskog rejona, ne samo u ovom delu Evrope, možda i u celoj Evropi gde ćete imati i fudbalski stadion i atletski stadion, za vodene sportove sve”.

“Ionako nemamo bazena u Beogradu, nemamo gotovo uopšte i ne znamo kako da ih održavamo. Moramo da nađemo rešenje za to i da takve stvari radimo“, navodi predsednik Vučić.

Razgovarali su, kažu, i o graničnom prelazu Srbije i Mađarske gde će se napraviti nešto što do sada nije viđeno.

“Očekujemo podršku EU. Pokušaćemo da napravimo jednu kontrolu, ne dve za građane Srbije, Mađarske, nešto najveće što zahteva stotine miliona evra ulaganja. Prvi put smo razgovarali i prvi put ćemo to ponuditi i našim rumunskim prijateljima, na tromeđi. To je za Reske-Horgoš od izuzetnog značaja“, naglasio je Vučić.

Razgovarali su, napominje i sa Takerom Karlsonom.

“Večeras večera sa svim liderima i sutra Atina gde će biti susret sa liderima Zapadnog Balkana. Ove druge stvari koje neki drugi objavljuju ja ne mogu da potvrdim”, kazao je Vučić.

U večernjim satima, sa premijerom Mađarske i ostalim svetskim liderima pratiće ovo sportsko takmičenje, a nakon toga prisustvovaće prijemu povodom 20. avgusta – Dana državnosti Mađarske.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u subotu u Budimpešti sa predsednicom Mađarske Katalin Novak knezom Albertom Drugim od Monaka, na ceremoniji otvaranja Svetskog prvenstva u atletici.

Predsednik Vučić je prethodno u Preobraženskoj crkvi u Sentandreji prisustvovao i bogosluženju povodom Preobraženja, krsne slave te crkve.

On je od episkopa budimskog Lukijana primio orden prvog reda Eparhije budimske, koji je ustanovljen i obnovljen povodom velikih zasluga predsednika Vučića za srpski narod u Mađarskoj i Rumuniji i njegovog ličnog doprinosa i doprinosa srpske države za dijasporu.

Comments

Pročitaj još