• Početna>
  • Vesti>

U crkvi Svetog Stefana na Brezovici obeležena hramovna slava

Foto Kosovo Online

U crkvi Svetog Stefana na Brezovici u opštini Štrpce svetom arhijerejskom liturgijom, u prisustvu velikog broja vernika, obeležena je hramovna slava.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je paroh sirinićki Siniša Milenković koji je u besedi poručio da svi treba da sledimo primer svetog arhiđakona mučenika Stefana, koji je i pored svih muka i nevolja kroz koje je prošao bio pun snage i ljubavi prema Gospodu Bogu.

„Draga braćo i sestre, u prvim danima Bogorodičinog posta zapravo slavimo prenos moštiju svetog arhiđakona mučenika Stefana. Onaj koji je prvi postradao za veru Hristovu, onaj koji je bio pun snage i ljubavi prema samome Bogu i koji život svoj nije štedeo već ga je položio za samoga Hrista za samu veru u gospoda Boga“ rekao je paroh Milenković.

Neda Ilić, raseljeno lice, inače rodom iz Prizrena, kaže da svake godine na ovaj praznik dolazi u ovu crkvu.

“Za nas je izuzetan osećaj, već od 1999. godine kada smo izbegli sa svojih ognjišta, mi ovde svake godine dolazimo da u crkvi na Brezovici obeležimo praznik Svetog Stefana. Takođe, izuzetno mi je drago što su ove godine domaćini slave su moj dever i moja jetrva i daće Bog da to proslavimo u zdravlju i veselju i onako kako dolikuje”, ističe Ilić.

Kolačar za narednu godinu je Slavica Cvetković sa porodicom, koja ističe da joj je izuzetno drago zbog toga. Ona je izrazila nadu da se sledeće godine okupe u još većem broju.

“Drago mi je što smo se danas okupili na ovaj pobožni dan Svetog Stefana i da se što više sakupljamo i slavimo. Sledeće godine smo mi uzeli da budemo domaćini slave”, rekla je Cvetković.

Vesna Muljići kaže da je najbitnije sačuvati tradiciju i svake godine dolaziti ovde u što većem broju.

„Dolazim svake godine ovde u ovu crkvu, pošto živim u blizini. Održavamo našu tradiciju, volela bih da svi Srbi sa Kosova dolaze ovde u što većem broju“, istakla je Muljići.

Crkva posvećena Svetom Stefanu nalazi se na uzvišenju iznad sela Brezovica u opštini Štrpce. Svi vernici koji ovde dolaze posle obilaska crkve i paljenja sveća, uživaju u predivnom pogledu koji se pruža na predele Šar planine kao i na okolna mesta Sirinićke župe.

Comments

Pročitaj još