• Početna>
  • Vesti>

Ombudsman u Prištini otvorio slučaj novinarke RTS-a Svetlane Vukmirović

Ombudsman u Prištini otvorio je slučaj novinarke Radio-televizije Srbije Svetlane Vukmirović, kojoj je od 2021. godine zabranjeno da uđe na KiM i nesmetano obavlja svoj posao, potvrdio je zamenik ombudsmana Srđan Sentić.

Srđan Sentić je u odgovoru za Radio KiM, povodom slučaja novinarke RTS-a Svetlane Vukmirović, rekao da je “u toku istraga svih navoda iz sadržaja pisma” koje su novinarske i organizacije civilnog društva nedavno poslale vlastima na Kosovu i Metohiji.

Novinarske i organizacije civilnog društva su 01. avgusta 2023. godine poslale pisma Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu spoljnih poslova i Ombudsmanu tražeći objašnjenje zbog čega je novinarki Svetlani Vukmirović odbijen ulazak na Kosovo. Istovremeno su tražili da nadležni organi obezbede poštovanje potpisanih sporazuma između Srbije i Kosova koji podrazumevaju slobodu kretanja, bez izuzetka.

“Ovim putem potvrđujem da je Institucija Ombudsmana dobila pismo novinara i organizacija civilnog društva u vezi Svetlane Vukmirović”, naveo je u odgovoru za Radio Kim zamenik Ombudsmana Srđan Sentić..

Sentić je naveo da je institucija Ombudsmana otvorila slučaj u vezi zabrane ulaska na Kosovo novinarke Svetlane Vukmirović.

“Otvorili smo slučaj i u toku je istraga svih navoda iz sadržaja pisma u skladu sa mandatom, ustavnim i zakonskim nadležnostima Institucije Ombudsmana. Institucija Ombudsmana će nakon završetka istrage i svih potrebnih radnji  odgovoriti na žalbu”, dodao je Sentić.

Podsetimo, od 2018. godine novinarki RTS-a Svetlani Vukmirović u više navrata  odbijen je ulazak na Kosovo i onemogućeno obavljanje posla. Najnoviji slučaj dogodio 1. maja, kada je Vukmirovićevoj, koja radi za RTS, ponovo zabranjen ulazak na teritoriju Kosova uz obrazloženje da se smatra pretnjom po javni red, unutrašnju bezbednost, javno zdravlje ili međunarodni odnose.

Udruženje novinara Srbije (UNS) poslalo je prethodno predsednici Evropske federacije novinara (EFJ) Maji Sever, kao i međunarodnim novinarskim organizacijama pismo u kojem ih obaveštava o slučaju novinarke RTS-a Svetlane Vukmirović, nakon čega je 08. avgusta EFJ izrazila zabrinutost zbog slučaja novinarke Radio-televizije Srbije (RTS) Svetlane Vukmirović.

Comments

Pročitaj još