• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM: Umesto da u miru i radosti proslave praznik, žitelji Suvog Dola sa zebnjom strahuju od novih napada i provokacija

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Samo dva dana nakon što je u mešovitom naselju Suvi Do, nadomak Kosovske Mitrovice, ispisan grafit terorističke „UČK“, na ambulanti, sinoć je obijena crkva Svete Petke u ovom mestu i to noć uoči obeležavanja hramovne slave, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Na crkvi su obijena vrata i isprevrtane sveće, a nemili prizor prvi je uočio sveštenik ove crkve koji je jutros poranio da se pripremi za služenje svete liturgije, i ovaj slučaj odmah prijavio policiji.

Crkva Svete Petke se i ranije često nalazila na meti vandala i ekstremista, a u mestu Suvi Do više puta je napadana i ambulanta.

“Umesto da danas u miru i radosti proslave praznik, žitelji ovog sela sa zebnjom strahuju od novih napada i provokacija i pitaju se zbog čega ne mogu u miru da obeleže svoje verske svetkovine” stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Srpska pravoslavna crkva jedan je od stubova opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a naše Crkve mesta zbora i okupljanja srpskog naroda u kojima bi trebalo da se osećaju bezbedno, ističe se u saopštenju.

“Nažalost, ovakvi incidenti pokazuju da zapaljive izjave iz Prištine i prisustvo Kosovske policije na severu samo sokole izgrednike da udaraju na objekte koji su od vitalnog značaja za opstanak Srba na njihovim vekovnim ognjištima” zaključuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Comments

Pročitaj još