• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Srbija će se prema sankcijama rukovodstvu RS odnositi kao da ne postoje; Dodik: Odnos Srbije pokazuje da nismo sami

Foto: Instagram

Srbija smatra da su sakcije prema rukovodstvu RS neprimerene i odnosiće se prema sankcionisanim osobama kao da ne postoje sankcije, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle serije sastanaka rukovodstva Srbije i Republike Srpske u Banjaluci. Odnos Srbije prema Republici Srpskoj pokazuje da nismo sami i napušteni, rekao je predsednik RS Milorad Dodik.

Vučić: Politika sankcija uvek proizvodi pogrešne efekte

Govoreći o sankcijama rukovodstvu Republike Srpske, predsednik Vučić je rekao da Republika Srbija smatra da politika sankcija uvek proizvodi pogrešne efekte i da smo sami bili izloženi sankcijama gotovo deceniju

“Sankcije rukovodstvu RS smatramo neprimerenim i nezasluženim i u skladu sa tim, bez obzira što smo mi mala zemlja, mali narod brojčano, posebno u poređenju sa tako velikom i moćnom silom kao što su SAD, Republika Srbija odnosiće se prema sankcionisanim osobama kao da sankcije ne postoje”, rekao je Vučić.

Dodao je da je “to za nas jedina moguća odluka, pravična, časna” i da će Republika Srbija trpeti indirektne posledice zbog takve odluke.

Vučić je istakao da u Hrvatskoj komentarišu kao pretnje njegove izjave da neće postavljati blokade na Drini i da su sve osobe koje su pod sankcijama dobrodošle i da će nastaviti sa njima da sarađuje.

“Uvereni smo da te sankcije nikome neće doneti dobro, a samo će naneti štetu našem poverenju i u odnose prema tako velikim silama koji takve mere donose isključivo protiv pripadnika srpskog naroda”, rekao je Vučić.

Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, očekujemo isto

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je rukovodstvu Republike Srbije, posebno Miloradu Dodiku, na srdačnom dočeku.

Republika Srbija u potpunosti poštuje Povelju UN, principe međunarodnog prava i sve norme Dejtonskog sporazuma, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH i dva entiteta, kao i i svaki dogovor tri naroda, rekao je Vučić.

“Očekujemo od BiH da na isti načim poštuje teritorijalni integritet Srbije što nije bio slučaj na glasanju u Savetu Evrope”, naveo je predsednik.

“Imamo veoma plodonosnu saradnju sa BiH i RS. Uvek i u svakom trenutku smo spremni da iskažemo poštovanje prema tuđim žrtvama, ali tražimo i poštovanje naših žrtava“, rekao je Vučić.

Naveo je da je trgovinska razmena sa Republikom Srpskom trenutno 3,2 milijarde evra, kao i da veruje da će premašiti i četiri.

Dodik: Odnos Srbije prema RS pokazuje da nismo sami i napušteni

Predsednik republike Srpske Milorad Dodik rekao je posle niza satanaka delegacija Srbije i Republike Srpske da su radili veoma naporno i uspešno u skladu sa Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama, a koje predviđa i Dejtonskim sporazumom.

“Analizirali smo sve ono što smo do sada uradili i što ćemo započeti. Republika Srpska nije uperena protiv nekog trećeg u BiH, kako se može čuti ovih dana iz Sarajeva odakle se osporava i sam Dejtonski sporazum. Odlučili su se za rigorozne mere uperene protiv RS u vidu sankcija koje dolaze od strane velike sile koja od početka deluju na način da RS i Srbiju predstavi kao negativne strane”, rekao je Dodik.

Dodik je podsetio da je zajedno sa Aleksandrom Vučićem bio na Petrovačkoj cesti gde se masakr nad srpskim narodom dogodio i u Drugom svetskom ratu i 1995. godine.

“To ne smeta drugima da nam osporavaju pravao da imamo sećanje na te događaje. Mi nikome ne sporimo da obeležava sećanje na svoje žrtve. Siguran sam da je Srbija prijatelj svima u BiH. Srbija poštuje međunarodno pravo i suverenitet jedinstvene BiH, ” rekao je Dodik.

Predsednik RS je rekao da se na zajedničkoj sednici dve vlade govorilo o zajedničkim projektima.

“Srbija je ponudila da u svim opštinama izgradi neki objekat ili da kroz zajedničke projekte rešavamo aktuelne infrastrukturne probleme”, rekao je Dodik.

Naglasio je da je novac važan u životu ali da odnos koji Srbija pokazuje ima daleko veći značaj za RS jer kako je rekao “znamo da nismo sami i napušteni”.

Centralna ceremonija obeležavanja Dana sećanja na sve Srbe stradale i prognane u oružanoj akciji “Oluja” prvi put se održava u Republici Srpskoj u 19 sati u Prijedoru.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik položili su vence na spomen-obeležje na Petrovačkoj cesti, mestu stradanja Srba iz izbegličke kolone.

U Banjaluci je održana zajednička sednica Vlada Republike Srpske i Srbije. Zasedao je i Savet za saradnju koji čine svi članovi vlada, predsednici skupština i predsednici repbulika.

Potpisan je Memorandum o saradnji na realizaciji projekta izgradnje dva memorijalna centra posvećena Jasenovačkim žrtvama Gradina i Beograd.

Comments

Pročitaj još