• Početna>
  • Vesti>

Petković: Pribojavanje Kurtija od nove eskalacije ništa drugo do stvaranje alibija za nove jednostrane akcije Prištine

Foto: Tanjug/Tara Radovanović, Tanjug/AP

Poruke Aljbina Kurtija da se pribojava nove eskalacije situacije na severu Kosova i Metohije nisu ništa drugo do stvaranje alibija za nove jednostrane akcije Prištine, usmerene protiv srpskog naroda u pokrajini, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i metohiju Vlade RS.

“Odlično je svima poznato da jedini koji izaziva tenzije, sukobe i nasilne akcije na severu Kosova i Metohije jeste Aljbin Kurti, preko svojih parapolicijskih falangi i zato se njegove reči ne mogu protumačiti drugačije, nego kao nove zlokobne pretnje Srbima na severu KiM.

Zbog toga će za svaku eventualnu akciju protiv srpskog naroda na severu i mira na ovim prostorima, Kurti biti direktno odgovoran i ne vrede mu nikakvi pokušaji kriminalizacije miroljubivog srpskog naroda na severu KiM, niti medijski spinovi i zamene teza, kada se zna ko je izvor svih problema u pokrajini.

Neka već jednom prestane da laže i obmanjuje, kada je i čitava međunarodna zajednica jasno označila Prištinu kao izvor nestabilnosti i jednostarnih akcija na terenu kojima pokušava da sprovede svoju nasilnu okupaciju srpskih opština na severu.

Beograd i Srbi sa KiM niti kome prete, niti žele sukobe i konfrontacije, samo žele da žive u miru, svoji na svome, sa svojim komšijama Albancima”, saopštio je direktorr kancelarije za KiM Petar Petković.

Petković je zvaničnim saopštenjem reagovao na izjavu Aljbina Kurtija da je zabrinut zbog potencijalne nove eskalacije situacije na severu Kosova, koju je prenela Gazeta ekspres.

Rekao je da ponovna eskalacija, ako do nje dođe, ne zavisi od Kosova.

„Ono što nas sada brine, više od deeskalacije, jeste potencijal ponovne eskalacije. A ta ponovna eskalacija nije na nama. Imate garanciju Vlade Kosova, naših državnih organa, mene kao premijera da nikada ničim, nikada, nigde ne doprinosimo eskalaciji. Ako do toga dođe onda je adresa, kao što je poznato, zvanični Beograd”, izjavio je predhodno Kurti.

Comments

Pročitaj još