• Početna>
  • Vesti>

Milorad Đoković se izjasnio da nije kriv za navodne ratne zločine u Peći

Foto: BIRN

Milorad Đoković iz Vitomirice kod Peći, izjavio je danas da se ne oseća krivim za optužbe da je počinio ratne zločine nad Albancima tokom rata 1998-1999., na početku suđenja u Osnovnom sudu u Prištini.

Milorad Đoković je optužen da je “od 1998. do 1999. godine u selu Ozdrim kod Peći i okolnim selima, kao pripadnik srpskih policijskih i vojnih snaga, primenjivao mere ubijanja, racije, premlaćivanja, maltretiranja, hapšenja, mučenja, postupanja na svirep i neljudski način, držanje albanskih civila. Optužen je i za pljačku, paljenje i uništavanje kuća civilnog stanovništva albanske nacionalnosti”, prenose mediji na albanskom.

Branilac okrivljenog advokat Vasilije Arsić, predložio je da sud u vezi sa obezbeđivanjem prisustva okrivljenom Đokoviću odluči da mu odredi kućni pritvor, pri čemu je odbrana navela da je spremna da pruži i dodatnu garanciju za bezbednost okrivljenog davanjem garancije od 20.000 evra da okrivljeni neće napuštati boravište.

Povodom predloga advokata Arsića, optuženi Đoković je rekao da se u potpunosti slaže, te da se neće odreći boravišta u Vitomirici do okončanja sudskog postupka.

Tužilac se usprotivio takvom predlogu, tražeći njegovo odbijanje, jer je pitanje pritvora odlučeno i da je prošlo dva dana od prihvatanja odluke žalbe po ovom pitanju.

Što se tiče jemstva, tužilac je naveo da postoji rešenje žalbe da se u slučajevima kada je krivično delo teško, a kazna teška, jemstvo ne primenjuje kao mera bezbednosti okrivljenog na raspravi.

Drugi branilac optuženog Đokovića, advokat Dejan Vasić rekao je da tvrdnje tužioca nisu tačne, jer sud ima obavezu po zakonu da uvek primeni blažu meru kada se može postići nesmetan nastavak postupka.

Predsednik sudskog veća, sudija Valjon Kurtaj, odbio je predlog odbrane za izmenu mere pritvora, i dodao da ako odbrana i optuženi budu smatrali razumnim da se obrate sudu sa pisanim zahtevom za preinačenje mere pritvora u blažu meru, sud će sve njih razmotriti i doneti odluku o zahtevu za određivanje mere pritvora.

Uhapšen pre godinu dana u Peći

Milorad Đoković je uhapšen prošle godine u Peći, a godinama pre toga živeo je na svom imanju. Prema rečima njegovog advokata Vasilija Arsića nikada nije bio aktivni pripadnik vojske ili policije Srbije.

Iako mu je u martovskom pogromu zapaljena kuća, uspeo je da napravi novu i nastavio je da živi u Vitomirici, što kako ističe advokat Arsić, sasvim sigurno ne bi učinio da je počinio bilo kakav zločin.

Đoković se poslednjih godina pre hapšenja tužio sa lokalnim vlastima zbog placa koji je dobio od opštine Peć devedesetih godina, a na kojem je sagradio kuću. Viši sud je tokom procesa presudio u njegovu korist.

Nakon toga usledile su optužbe za navodni ratni zločin i hapšenje. Đoković je bio jedini srpski žitelj sela Vitomirica kod Peći.

Comments

Pročitaj još