• Početna>
  • Vesti>

Savetnica premijera tražila od medija da isključe kamere i napuste događaj

Foto: Kim

Kancelarija za pitanja zajednica pri Kancelariji premijera Kosova je zajedno sa Ministarstvom kulture, omladine i sporta, organizovala u Prištini okrugli sto kako bi se diskutovalo o integraciji nevećinskih zajednica u oblasti sporta. Posle uvodnog izlaganja, savetnica premijera Kosova Elizabet Goving zatražila je od medija koji su pratili događaj da isključe kamere i napuste salu.

Na događaju je prevod na srpski jezik bio neupotrebljiv, međutim pozvani novinari i snimatelji su ipak nameravali da ostanu kako bi ispratili uvodno izlaganje i pogledali prezentaciju radi upoznavanja javnosti sa mogućnostima konkurisanja za projekte Ministarstva kulture, omladine i sporta.

Savetnica kosovskog premijera za zajednice Elizabet Goving je pred početak događaja medije obavestila da će moći da snime samo uvodna izlaganja zamenice ministra kulture, omladine i sporta i predsednika Olimpijskog komiteta Kosova, kao i prezentaciju o tome kako se prijaviti na javne pozive Ministarstva kulture, omladine i sporta, dok će tokom Otvorene diskusije u kojoj je trebalo da se govori o integraciji zajednica u sportske politike, izazovima i potrebama kao i mogućnostima saradnje i podrške nevećinskim klubovima preko sportskih saveza morati da napuste salu za konferencije.

Nekoliko minuta nakon što je službenik ministarstva kulture omladine i sporta Bariu Zenelaj počeo sa prezentacijom, Goving je prišla najpre kamermanima rekavši im da se govori o “tehničkim detaljima”, te da isključe kamere i napuste događaj, a potom je novinarima rekla da napuste salu.

Na konstataciju novinarke Kim radija da su pre početka događaja obavešteni da mogu da snime prezentaciju, ali i da bi oni koji nisu prisustvovali današnjem događaju mogli putem medija da se informišu o načinima konkurisanja, Goving je rekla da joj se za sva pitanja mediji mogu obratiti putem mejla, kao i da detalje sa prezentacije (kako se prijaviti na javne pozive MKOS) zainteresovani pronaći na sajtu Ministarstva kulture omladine i sporta Kosova. Na sajtu pomenutog ministarstva poslednja vest na srpskom jeziku objavljena je 5. avgusta 2022. godine.

Prevod na srpski jezik, koji je prema rečima organizatora obezbedilo upravo Ministarstvo kulture, omladine i sporta je bio loš i neupotrebljiv pa novinari srpskih redakcija nisu bili u mogućnosti da razumeju veći deo govora panelista.

Podsetimo, upravo su mediji na srpskom jeziku više puta isticali problem sa prevodom u institucijama Kosova o čemu je Goving upoznata.

Ovaj događaj pratile su četiri novinarske ekipe, tri koje izveštavaju na srpskom jeziku.

Goving je u svom uvodnom izlaganju, između ostalog rekla da je okrugli sto organizovan kako bi se čuo glas pripadnika nevećinskih zajednica ali i njihove ideje.

Ismet Krasnići predsednik Olimpijskog komiteta Kosova pozvao je sve zajednice da učestvuju u sportskim događajima, napominjući da će imati jednaki tretman, bez diskriminacije.

Okruglom stolu o integraciji zajednica u oblasti sporta prisustvovali su predstavnici sportskih organizacija bošnjačke, turske i romske zajednice, kao i jedan Srbin.

Comments

Pročitaj još