Orden Svete majke Anastasije i majkama sa Kosova

TV Most

Fondacija „Dajana Paunović” dodelila je majkama koje imaju troje i više dece sa Kosova i Metohije i iz centralne Srbije Zlatni orden Svete majke Anastasije, kao i plakete i novčane nagrade.

Svečanost je upriličena u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru.

Dodeli su prisustvovali najviši zvaničnici države, velikodostojnici Srpske Pravoslavne Crkve, kao i značajni predstavnici društvenog, političkog, privrednog i kulturnog života.

Među dobitnicama ovog priznanja su i dve hrabre žene sa Kosova – Zorica Stojanović iz Štrpca, čiji je sin Stefan ranjen na Badnji dan, kao i Marija Radosavljević čiju su decu, sina i ćerku, nedavno pretukli pripadnici specijalne jedinice kosovske policije.

Zorica je na svečanu dodelu došla sa Stefanom, dečakom koji je na Badnji  dan ranjen iz vatrenog oružja od strane Albanca samo zato što se fotografisao pored badnjaka.

Orden je uručen i Mariji Radosavljević iz okoline Zvečana, majci Dare, Kristijana i Bogdana.

Ona je rekla da je zahvalna Bogu što živi na “svetoj srpskoj zemlji Kosovu i Metohiji” i srećna što su joj deca odrastala u ljubavi, jer to nema cenu.

Daru i Kristijana su nedavno pretukli pripadnici ROSU, a Marija je iznad ćerke je zatekla dvojicu koja drže detetu uperene puške iznad glave.

Ona je poželela da se nikada nikome ovo ne dogodi, a njen motiv je, kaže “da ostanemo svoj na svome – ‘Nek nas knez Lazar čuva, a mi njegov zavet’”.

Među dobitnicama je i Tatjana Bajić iz Vrnjačke banje, majka četvoro dece, Tijana Savić iz Beograda, majka petoro dece, Mihajla Crnoboji Janić iz Beograda, majka petoro dece, Mira Krstić iz Subotice, majka četvorki.

Ove godine napravljen je jedan izuzetak pa je orden dodeljen ženi dobrotvoru, Mariji Kajsić, kao i Ljiljani Aksentijević iz Kosovske Mitrovice, koja, kako je istaknuto, predstavlja simbol prkosa i otpora onih koji žele da izbrišu srpski narod sa KiM.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da je posebno srećan što ovaj orden primaju i majke sa prostora Kosova i Metohije.

“Naše Marija, Ljilja i Zorica su prave žene heroine koje svojim životima svedoče o velikom stradanju srpskog naroda na Kosovu i Metohiju. Ali su one s druge strane simbol ostanka i opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, i snage da naš narod uz pomoć svoje države Srbije i crkve prebrodi sva iskušenja sa kojima se suočava”, istakao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM je ponovo upitao zbog čega su kriva deca koja su pretučena i upucana – samo zbog toga što imaju srpska imena ili su nosila badnjak.

Dodao je da su krivi oni koji žele da proteraju srpski narod sa Kosova i zato vrše ogroman pritisak na srpski narod.

“Ali da poručimo svima. Naš dragi Stefan će zajedno sa svom srpskom dečicom slaviti Božić i nositi Badnjak još mnogo godina, i mi ćemo biti uz njih da ih u tome podržimo”, kazao je Petković.

Predsednica fondacije Dajana Paunović istakla je da je cilj njene fondacije da osvetli majke koje su danas dobile orden, da ih podrži jer one su heroine našeg društva.

Fondacija „Dajana Paunović”, osnovana pre dve godine, ustanovila je u saradnji sa Hramom Svete Petke, a uz blagoslov patrijarha Porfirija, Orden Svete majke Anastasije, koji se dodeljuje majkama sa troje i više dece koje daju poseban doprinos našoj zajednici. Orden nosi ime po prepodobnoj Anastasiji, majci Svetog Save, koja je po rođenju dobila ime Ana, a kada se zamonašila – Anastasija.

Fondacija „Dajana Paunović“ aktivno se bavi humanitarnim radom i ekonomskim osnaživanjem ugroženih grupa žena, kao i koncipiranjem i aktivnim promovisanjem mera populacione politike.

Comments

Pročitaj još