• Početna>
  • Vesti>

Gornja Gušterica: Porodica Miladinović šest dana bez struje i vode

Foto: Kim

Usled olujnog nevremena koje je u subotu popodne pogodilo centralno Kosovo sedmočlana porodica Miladinović iz Gornje Gušterice ostala je bez struje. Pošto se vodom snabdevaju iz bunara uz pomoć hidrofora već šesti dan nemaju ni vodu.

Olujno nevreme je oborilo dve bandere u Gornjoj Gušterici i struja je nestala u celom selu.

„Mi smo uzeli račun za struju i pozvali broj KEDS-a par puta. Niko se nije javljao, sin je bio uporan i javio se neki čovek, rekao da sačekamo i spustio slušalicu. Posle pola sata smo zvali ponovo, javila se neka žena, tražila podatke, uzela broj računa, ime i prezime, adresu i rekla: `Ne brinite, izaći će na teren`. Niko nije izašao, sin je sutradan ponovo zvao, samo su uzeli podatke“, kazala je za Kim radio Slovenka Miladinović.

Ova sedmočlana porodica je morala, usled nedostatka struje, da pozajmi agregat od prijatelja.

„U međuvremenu se pokvario zamrzivač, bio je pun hrane. Klali smo kokoške, svinju, sok sam pravila, za sina kad dođe sa hemoterapije. Sve sam to juče bacila, sve se pokvarilo. Uključimo agregat i upalim samo frižider i televizor, ne smem hidrofor da uključim, kofama vadimo vodu iz bunara“, rekla je ona.

Nemanja Miladinović, Slovenkin i Draganov sin se bori sa opakom bolešću.

„Sin mi se juče spremao za hemoterapiju, kupao se i peglala sam mu stvari kod komšinice. Trebala sam da idem sa njim, međutim, morala sam da ostanem zbog unuka jer mi je i ćerka u bolnici u Nišu, ima problem sa sluhom. Planirali smo da okrečimo kuću, kad dođe sin da bude sveže, da bi mogao lakše da diše. Posle terapije ne može da se kreće, ima bolove. Injekcije i tablete koje smo imali sve sam bacila, moraju da stoje u frižideru“, dodala je ona.

Miladinovići nemaju prvi put problem sa strujom. Pre nekoliko godina su desetak dana bili bez nje.

„Ovo je treći – četvrti put da je pala bandera. Oni (KEDS) su u selo došli, popravili, a nas su samo isključili. Bandere su tu, mogu samo da se podignu. Ja niti mogu, niti to znam. Suprug je bolestan, operisao tumor i dva puta srce, ne može ni on da kopa. Ne znam šta je problem, niko nas ništa ne obaveštava“, kazala je Slovenka i dodala:

„Jutros je čovek bio da uzme stanje, i on je zvao KEDS. Oni su mu rekli: `Pušim`, valjda to znači `odmor` na albanskom“.

Porodica Miladinović nema priključak na vodovodnu liniju, već se vodom snabdevaju iz bunara.

„Imamo samo monofaznu struju i kad nestane jedna faza, mi nemamo uopšte. Bili smo 18 godina bez vode, imamo bunar, ali bez obzira što imamo hidrofor, ne smemo da ga uključimo bez struje“, rekla je ona.

Miladinovići spremaju obede koristeći plin.

„Ujutru uzmem decu za ruku, idemo da kupimo mleko, hleb i nešto što nam treba za doručak. Šta se pojede, pojede se do uveče, šta se ne pojede – do ujutru se pokvari. Agregat ne možemo da koristimo 24 sata, već pet – šest sati uključimo malo, treba novac za gorivo. Čekamo da muž danas primi platu, pa da kupimo gorivo. Imamo još samo dva litra“.

Bez struje i vode u 21. veku nije lako, zaključuje Slovenka.

„Juče sam kupila kilogram mesa, spremala sinoć, danas već miriše. Ne smem to deci da dam, morala sam da bacim. Deca treba da se kupaju, mlađi unuk još nosi pelene, treba da se tušira svako veče. Na plin grejemo vodu. Napunila sam kofe vode iz bunara da imam za upotrebu u kupatilu. Ja sama ne znam da upalim agregat dok je muž na poslu, niti smem da se igram sa strujom. Ne znam šta da kažem, ovo je katastrofa“, kazala je ona.

Redakcija Kim radija je povodom problema porodice Miladinović kontaktirala direktora odeljenja Javnih službi u Opštini Gračanica Vladicu Trajkovića koji je kazao da je upoznat sa ovim slučajem, te da svakodnevno apeluje na KEDS da ubrza rešavanje ovog problema.

Redakcija Kim radija se elektronskom poštom obratila i Kosovskoj kompaniji za distribuciju električne energije (KEDS), ali do objavljivanja ove vesti nismo dobili odgovor na pitanja da li su upoznati sa višednevnim problemom porodice Miladinović i kada će on biti rešen.

Comments

Pročitaj još