Odlazak čuvara “Zejtinlika” Đorđa Mihailovića

Foto: Instagram, Ivica ačić

Đorđe Mihailović, poznat kao čuvar “Zejtinlika”, preminuo je danas u 96. godini.

Đorđe Mihailović je rođen deceniju po završetku Prvog svetskog rata, a život je proveo kao čuvar na Srpskom vojničkom groblju u Solunu, Zejtinliku.

uvar “Zejtinlika”, preminuo je danas u 96. godini.

Đorđe Mihailović je rođen deceniju po završetku Prvog svetskog rata, a život je proveo kao čuvar na Srpskom vojničkom groblju u Solunu, Zejtinliku.

“Pre je bio moj otac, pre oca bio deda. Ja sam treća generacija, treće koleno. Svaki dan dolazim, živim ovde, spavam ovde na groblju”, rekao je Đorđe Mihailović dopisnici RTS-a po dobijanju nagrade  “Majka Srbija” .

Za svoju dugogodišnju posvećenosti Đorđe Mihailović je odlikovan i Ordenom srpske zastave drugog stepena i Ordenom Svetog Save prvog stepena.

Bio je grčki državljanin, a pre tri godine primljen je u državljanstvo Republike Srbije.

Poznat je svima koji su posetili mesto na kojem počivaju posmrtni ostaci oko 8.000 heroja Velikog rata, stradalih tokom bitaka na Solunskom frontu, u redovima srpske vojske.

Vest o smrti Mihailovića objavio je Ivica Dačić na Instagramu: “Još jedna tužna vest danas – u 17:30 časova, u 96. godini umro je čika Đorđe Mihailović, čuvar “Zejtinlika”, srpskog groblja u Solunu. Bio je treća generacija čuvara srpske istorije i grobova srpskih junaka. Životna želja mu je bila da dobije srpski pasoš i ta želja mu je ispunjena. Iskreno saučešće porodici i svim prijateljima. Neka mu je večna slava!”.

Comments

Pročitaj još