• Početna>
  • Vesti>

Borel: Na samitu EU ću tražiti podršku za dalji pritisak na Beograd i Prištinu

Foto Tanjug

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je u Briselu da će od lidera članica EU tražiti podršku za dalji pritisak na Kosovo i Srbiju, sa ciljem deeskalacije u odnosima dve strane.

Po dolasku na dvodnevni samit šefova država ili vlada članica EU, Borel je podsetio da su ministri spoljnih poslova članica Unije 26. juna odlučili da treba preduzeti ekonomske i političke mere, kako bi liderima Srbije i Kosova postalo jasno da će se suočiti sa posledicama ako ne doprinesu deeskalaciji.

„Kad je reč o Kosovu i Srbiji, izvestiću lidere o celokupnom svom radu prethodnih dana i tražiti njihovu podršku da nastavim da vršim pritisak na njih, kako bismo izbegli eskalaciju i vratili se u normalu. Države članice su na Savetu za spoljne poslove odlučile da treba preduzeti mere, ekonomske i političke, da im se jasno stavi do znanja da izostanak doprinosa deeskalaciji ima cenu“, kazao je Borel.

Najnovija kriza na severu Kosova traje od 26. maja, kada su novi gradonačelnici opština sa srpskom većinom, etnički Albanci izabrani na izborima koje su Srbi bojkotovali, ušli u zgrade lokalnih samouprava u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, uz pomoć kosovskih specijalaca.

EU i SAD od Beograda i Prištine traže hitnu deeskalaciju, odnosno povlačenje kosovskih policajaca iz zgrada lokalnih samouprava na severu Kosova i srpskih demonstranata sa ulica. Zapad zahteva i hitno održavanje novih lokalnih izbora na severu Kosova, uz bezuslovno učešće Srba i povratak Beograda i Prištine primeni dogovora iz Ohrida, što uključuje i sve ranije postignute sporazume.

U nacrtu zaključaka samita EU, u koji je agencija Beta imala uvid, lideri Unije upozoravaju da će izostanak popuštanja zategnutosti na Kosovu imati „nepovoljne posledice“ i zahtevaju hitno održavanje izbora na severu Kosova, nastavak dijaloga dve strane i sprovođenje dogovora iz Ohrida, što uključuje stvaranje Zajednice srpskih opština.

Comments

Pročitaj još