• Početna>
  • Vesti>

Borel sa Vučićem i Kurtijem odvojeno na seriji sastanaka u Briselu

Foto N1, arhiva

Šef evropske diplomatije Žozep Borel danas će u Briselu biti domaćin serije odvojenih sastanaka sa liderima Srbije i Kosova, usmerenih na pronalaženje načina za deeskalaciju tenzija u odnosima dve strane, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

Reč je o sastancima za „upravljanje krizom“, na kojima će uz Borela biti i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, navodi EEAS.

Ne navodi se da li je posle odvojenih razgovora Borela i Lajčaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem moguć i zajednički sastanak.

Na odvojenom sastanku sa Boreljom najpre razgovara Kurti. Sastanak Vučića i Borelja planiran je za 16.30 časova.

U fokusu razgovora biće pronalaženje načina za deeskalaciju tenzija kako bi se dve strane vratile primeni sporazuma postignutih u briselskom dijalogu, naročito Sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije, o čemu su se Vučić i Kurti saglasili 18. marta u Ohridu.

Po završetku današnjih razgovora, Borel će se obratiti javnosti.

Borel je prethodno na Tviteru napisao da je pozvao Vučića i Kurtija na hitan sastanak kako bi se pronašlo rešenje i izlaz iz sadašnje krize.

On je poručio da je svima potrebna hitna deeskalacija, kao i novi izbori na severu.

„Potrebna nam je hitna deeskalacija i novi izbori na severu uz učešće kosovskih Srba. Ovo je najvažnije za region i EU“, naveo je Borel.

Najnovija kriza na severu Kosova traje od 26. maja, kada su novi gradonačelnici opština sa srpskom većinom, etnički Albanci izabrani na izborima koje su Srbi bojkotovali, ušli u zgrade lokalnih samouprava u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, uz pomoć kosovskih specijalaca.

Kriza je dodatno eskalirala prošle nedelje zbog hapšenja trojice pripadnika kosovske policije. Vlasti u Beogradu su potvrdile da su uhapsile tri kosovska policajca, ali navode da su oni bili na teritoriji centralne Srbije, dok Priština tvrdi da su „kidnapovani“ na severu Kosova i optužuje Srbiju za agresiju.

Zbog hapšenja policajaca, kosovska vlada je prvobitno zabranila ulazak na Kosovo kamionima sa srpskim tablicama, a zabrana se od juče odnosi jedino na robu proizvedenu u centralnoj Srbiji.

Vučić je jutros rekao da će otići u Brisel, ali da neće razgovarati sa Kurtijem, već jedino sa Borelom. Vučić je u utorak rekao da neće da ide u Brisel na sastanak sa Kurtijem „dok ne bude pušten svaki uhapšeni Srbin, dok se ne povuku lažni gradonačelnici sa severa Kosova, dok se ne povuče njihova specijalna policija i dok ne prestanu da hapse Srbe svaki dan“.

Kurti je sinoć izjavio da će se odazvati na poziv Borela da učestvuje na sastanku na visokom nivou, navodeći da će insistirati „na hitnom i bezuslovnom oslobađanju trojice policajaca koje Srbija drži kao taoce, i na deeskalaciji i normalizaciji odnosa“.

Comments

Pročitaj još