• Početna>
  • Vesti>

Lideri EU će sa junskog samita zatražiti hitnu deeskalaciju na Kosovu

Foto: Tanjug

Lideri država članica Evropske unije (EU) će na predstojećem samitu pozvati na hitnu deeskalaciju situacije na severu Kosova, saznaje Radio Slobodna Evropa .

Lideri će raspravljati o tenzijama na relaciji Srbija – Kosovo i očekuje se da u okviru toga usvoje i zaključke.

Prema nacrtu zaključaka, u koji RSE ima uvid, 27 šefova država i vlada EU bi trebalo da osude nasilne incidente na severu Kosova i pozovu na hitnu deeskalaciju situacije, na osnovu ključnih elemenata koje je već istakla EU.

“Kao naredni korak neophodni su: nastavak dijaloga uz posredovanje EU koji vodi visoki predstavnik  i brza implementacija Sporazuma o putu normalizacije i njegovog Aneksa za implementaciju. Neuspeh deeskalacije tenzija imaće negativne posledice”, navodi se u nacrtu zaključaka koje treba da usvoje šefovi država i vlada članica EU na kraju samita 29. i 30 juna.

Pre ovog samita, odnosno 26. juna, će se u Luksemburgu održati i sastanak ministara inostranih poslova EU zemalja gde će se takođe raspravljati o tenzijama na Kosovu.

EU je 3. juna zatražila od kosovskih vlasti da postupe na neeskalirajući način i da odmah obustavi policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na severu Kosova, kao i da novoizabrani gradonačelnici u četiri opštine na severu privremeno obavljaju dužnosti u drugim prostorijama mimo opštinskih zgrada te da se što pre moguće raspišu prevremeni izbori.

Zbog dosadašnjeg oklevanja da ispoštuje ove zahteve, Vlada Kosova I premijer Aljbin  Kurti se suočavaju sa paketom mera EU. Obustavljeni su svi bilateralni susreti sa Kosovom, suspendovani sastanci u okviru Stabilizacije i pridruživanja, te su stopirani neki finansijski programi.

Mere su privremene, sve dok vlada Kosova ne ispoštuje zahteve EU.

Kosovski premijer je 21. juna ocenio da je neophodno održavanje prevremenih izbora u opštinama na severu.

Comments

Pročitaj još