• Početna>
  • Vesti>

UNS i DNKiM nakon verbalnog napada na medije u Zvečanu: Ako građani ne žele da budu deo izveštavanja o javnim događajima, treba iz njih da se isključe

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) reagovali su danas povodom verbalnog nasrtaja na novinare koji su izveštavali sa protesta u Zvečanu, kada su okupljene građane posetili opozicioni poslanici u Skupštini Srbije Miroslav Aleksić i Aleksandar Jovanović Ćuta.

“UNS sa svojim ogrankom DNKiM osuđuje pretnje i verbalne napade na novinare koji su se dogodili za vreme današnjeg protesta u Zvečanu, kada su se pojavili i predstavnici srpskih opozicionih stranaka i apeluju na građane da novinare ne ometaju u radu” stoji u saopštenju.

“Dok su novinari snimali prepirku grupe građana Zvečana i predstavnika srpskih opozicionih stranaka, pojedini učesnici protesta su novinarima pretili, vređali ih i zahtevali od njih da isključe kamere i mobilne telefone. Pojedini građani koji su protestovali uputili su pretnje kao što su „dolazite tu da zamećete kavgu“ i „zapamtiću vas dobro“. stoji u daljem tekstu.

Udruženja smatraju da građani takođe moraju da budu svesni da kada se ukjuče u javni događaj kakav je protest ili politička poseta, onda i oni postaju deo tog događaja, koji mediji imaju pravo da snimaju.

“UNS i DNKiM ističu da građani koji protestuju, a samim tim i učestvuju u javnim događajima, nemaju pravo da onemogućavaju medijima da ih snimaju. Ukoliko ne žele da budu deo medijskog izveštavanja, moraju tako i da se ponašaju i da se sklone sa mesta na kome se javni događaj odvija. Javni prostor će uvek biti mesto na kome je novinarima dopušteno da snimaju, jer se tu odvija društveni život svih građana, čije interese novinari u prvom redu zastupaju” napominje se u saopštenju

Iz ovih udruženja naglašavaju da su i medijski radnici, kao i svi ostali građani, ugroženi usled opšteg pogoršanja bezbednosne sizuacije.

“UNS i DNKiM ističu da su medijski radnici, usled pogoršanja bezbednosne situacije, posebno izloženi opasnostima i traže da ih građani ne ugrožavaju dok obavljaju svoje profesionalne zadatke. UNS i DNKiM podsećaju da je neophodno omogućiti slobodno izveštavanje o svim događajima, posebno u kriznim situacijama kada je najpotrebnije da do javnosti stižu tačne informacije o zahtevima i nezadovoljstvu građana” zaključuju iz UNS-a i DNKiM-a.

Comments

Pročitaj još