• Početna>
  • Vesti>

Civilno društvo i mediji pozivaju građane i organizacije civilnog društva, da podrže slobodu medija i novinarstva

Foto: Ilustracija - http://efm.ba

Organizacije civilnog društva i mediji pojedini mediji sa Kosova, oštro su danas osudili nedavne napade na srpske i albanske medijske redakcije prilikom njihovog izveštavanja na severu Kosova, ocenjujući da napadi na medijske radnike predstavljaju “ozbiljnu pretnju medijskim slobodama i demokratskim principima kojima težimo kao društvo”.

U saopštenju koje je potpisalo nekoliko desetina nevladinih organizacija i medijskih kuća,izražava se duboka zabrinutost zbog porasta broja verbalnih i fizičkih napada na novinare koji izveštavaju sa terena.

“Slobodno novinarstvo je osnovni stub demokratije i ključno za izgradnju otvorenog društva u kojem se poštuju ljudska prava i vladavina prava. Napadi na novinare predstavljaju direktno kršenje ovih vrednosti.
Pozivamo sve relevantne aktere, lokalne političke predstavnike, predstavnike međunarodne zajednice, da preduzmu hitne mere kako bi se novinarima omogućilo nesmetano vršenje njihovih radnih dužnosti i kako bi se sprečili dalji verbalni i fizički napadi i pretnje. Ovo podrazumeva pružanje adekvatne zaštite novinarima” stoji u saopštenju.

Oni pozivaju društvo da da podršku slobodi medija jer kako ocenjuju “informisano društvo zahteva raznolikost mišljenja”.

“Takođe, pozivamo sve građane i građanke, kao i organizacije civilnog društva, da podrže slobodu medija i novinarstva. Informisano društvo zahteva raznolikost mišljenja, slobodu izražavanja i pristup relevantnim informacijama. Potrebno je da radimo zajedno kako bismo stvorili okruženje u kojem novinari mogu da obavljaju svoj posao bez straha od bilo kakvih vidova napada, pritisaka ili zastrašivanja” stoji u tekstu.

Na kraju se navodi da civilno društvo, zajedno sa medijima, ostaje posvećeno podršci novinarima u, kako se navodi “njihovim naporima da obezbede objektivno, nepristrasno i istinito izveštavanje. Nastavićemo da se borimo za slobodu medija i jačanje novinarske profesije u cilju izgradnje demokratskog društva.”

Potpisnici saopštenja su Aktiv, Avenija, Centar za zastupanje demokratske kulture, Centar za društvene inicijative,Centar za mir i toleranciju, Forum za razvoj i multietničku saradnju, Gračanica Online, Humani centar Mitrovica, Inter, Nova društvena inicijativa, Produkcija New Press, Omladinska parteška aktivnost, Radio Goraždevac, Radio KIM, RTV Mir i Sanja Sovrlić, novinarka N1.

Comments

Pročitaj još