• Početna>
  • Vesti>

Blokada puta u blizini Jarinja, Merdara i Brnjaka; Mediji: Onemogućen prolaz kamionima sa RKS tablicama u znak protesta

Foto: RTS

U mestu Rudare kod Kuršumlije, vozači kamiona i meštani blokirali su za kamione sa kosovskim tablicama, magistralni put koji od Prokuplja vodi ka administrativnom prelazu Merdare, javlja RTS

Sa druge strane, Novosti pišu da su vozači kamiona sa srpskim registarskim tablicama odlučili da blokiraju puteve zbog odluke Prištine o blokadi uvoza robe iz Srbije. Novosti navode da su puteve blokirali vozači koji stoje već danima na Jarinju i Merdaru.

Oni su izašli iz kamiona, propuštaju automobile i autobuse ali, kako su potvrdili, neće propuštati kamione kosovskih registarskih oznaka, piše ovaj medij. Blokirali su puteve, kako su rekli, zbog zabrane uvoza robe, ali i u znak podrške Srbima sa Kosova.

Kosovsko ministarstvo spoljnih poslova oglasilo se sinoć sa navodima da su na teritoriji Srbije blokirani putevi, odnosno da se onemogućava prolazak autobusa i kamiona u blizini Merdara, Jarinja i Brnjaka. Mediji u Beogradu, sa druge strane, javljaju da vozači srpskih kamiona na ovaj način iskazuju nezadovoljstvo zbog blokade uvoza robe iz Srbije i podršku Srbima sa Kosova, ali i da se samo zabranjuje prolazak kamiona sa „RKS“ oznakama.

„Obaveštavamo vas da na teritoriji Srbije, u blizini graničnih prelaza Jarinje i Merdare, zbog protesta koji su u toku, nije moguć prolazak autobusa i kamiona koji dolaze sa Kosova“, naveli su upravo iz kosovskog Ministarstva spoljnih poslova.

U međuvremenu su iz ovog ministastva naveli da su „demonstranti“ takođe blokirali i prolaz ka Brnjaku. Oni ujedno tvrde da prolazak automobila „trenutno nije bezbedan“.

Ministarstvo je ujedno pozvalo građane da ne putuju kroz Srbiju, a one koji se već nalaze u Srbiji, da koriste prelaze Mutivode, Bela Zemlja, ili da krenu preko Severne Makedonije i Skoplja ka teritoriji Kosova.

Za dodatne informacije pozvali su građane da prate objave Kosovske policije, a s obzirom na to da je, kako navode, u opticaju „mnogo lažnih vesti koje imaju za cilj širenje straha“.

Dopisnici Novosti javljaju da se na ovoj deonici naizmenično propuštaju putnička vozila , a RTV navodi da su na blokadi kod Kuršumlije, odnosno u mestu Rudare osim kamiondžija i meštani.

Visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borelj pozvao je Vučića i Kurtija na hitan sastanak u četvrtak. Iz Brisela još nema zvanične potvrde da će predstavnici Beograda i Prištine doći na sastanak.

Comments

Pročitaj još