• Početna>
  • Vesti>

Rode: Kurti ignoriše preporuke EU, SAD i Velike Britanije, potrebno odgovorno ponašanje obe strane

Foto: Printscreen

Nemački ambasador na Kosovu i Metohiji Jern Rode izjavio je da je iznenađen zbog toga što kosovski premijer Aljbin Kurti ignoriše preporuke EU, SAD i Velike Britanije za deeskalaciju situacije.

Rode je u intervjuu za Kohu istakao i da se stabilno okruženje na KiM ne može postići bez osnivanja Zajednice opština sa srpskom većinom, na čije se formiranje čeka već 10 godina, a što se može sprovesti zajedno sa evropskim predlogom.

Kao način za deeskalaciju situacije, Rode je naveo tri zahteva koje je uputio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj u ime 27 zemalja članica, a koji podrazumevaju da se albanski gradonačelnici premeste iz opštinskih objekata na severu KiM i da svoje funkcije obavljaju u alternativnim objektima, da se održe novi izbori u četiri opštine na severu i uklone jedinice kosovske policije iz opštinskih objekata u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu.

Rode je naglasio da su blokada uvoza srpskih proizvoda, kao i zabrana ulaska srpkih automobila na KiM, koje su uvele privremene prištinske institucije, nepotrebne mere i koje su u suprotnosti sa postojećim sporazumima, kao što je CEFTA.

Na pitanje da li su odnosi Berlina i Prištine na najnižem nivou otkako je preuzeo funkciju ambasadora, Rode je rekao da su ti odnosi “svakako daleko od odnosa na visokom nivou”.

Kako je rekao trenutno nisu potrebne dalje eskalacije, već odgovorno ponašanje obe strane, Beograda i Prištine, i izrazio zabrinutost zbog bezbednosne situacije. “Ne hapsite, ne ulazite u medijski rat jedni sa drugima, budite jasni, budite transparentni”, istakao je Rode.

Rode je rekao da trenutno nisu poznate činjenice o hapšenju trojice kosovskih policajaca, već da samo postoje, kako je naveo, “konkurentski narativi”. Nemački ambasador je istakao da se povodom tog slučaja čekaju dokazi od Kfora i Euleksa.

Ambasador je istakao da je rasprava o eksproprijaciji zemljišta na severu KiM, koja je održana pre nekoliko sedmica, pokazala da se eksproprijacija ne sprovodi u skladu sa vladavinom prava, kao i da je OEBS u vezi sa tim napomenuo da nisu ispoštovane sve redovne procedure. Rode je podsetio da privremene prištinske institucije nisu sedam godina ne sprovode odluku Ustavnog suda o vraćanju 24 hektara zemljišta manastiru Visoki Dečani.

Comments

Pročitaj još